Bezglebowa historia świata ciąg dalszy

Bezglebowa historia świata ciąg dalszy
17 listopada 2015 herbshydroadministruje

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/trady/domains/uprawiamwlasnejedzenie.pl/public_html/wp-content/themes/atelier/swift-framework/content/sf-post-formats.php on line 89

1730 – anglik ST. Hales (1677-1761)

herbshydro1

udowodnił, iż nie tylko woda i próchnica (humus), ale także powietrze jest niezbędne do życia roślin.

herbshydro1b herbshydro1c herbshydro1d

Analizował  „pneumatykę roślin” – w roku 1727 zbadał zjawisko parcia korzeniowego (zjawisko osmozy) – zauważył ze woda przepływa z miejsc o słabym stężeniu soli mineralnych do miejsc z dużym stężeniem (dzisiaj rola tego zjawiska jest kwestionowana)

1774 –anglik J.Priesley (1733-1804) odkrył tlen i udowodnił wpływ roślin na skład powietrza.

1508636_1442817669266276_382900011_n 1525456_1442817922599584_1513714899_n 1525215_1442817902599586_1222359429_n 1601157_1442817959266247_718713159_n

1840 – Niemiec J. von Liebig w swojej pracy „Chemia z zastosowaniem do rolnictwa i fizjologii”, w której napisał „Organizmy roślinne dostarczają ludziom i zwierzętom związków organicznych – odżywczych i służącym przetrwaniu, źródłem natomiast wyżywienia roślin jest jedynie nieorganiczna natura” Stwierdził, że próchnica jest nierozpuszczalna w wodzie i jej ilość wzrasta dzięki rozkładowi różnych substancji organicznych oraz ze nie jest przyswajana przez korzenie.

484795_1442818682599508_2092226818_n

Odkrył również mikroorganizmy wykazujące zdolność mineralizowania (rozkładania) substancji organicznych w glebie na substancje nieorganiczne, które to rozpuszczone w wodzie rośliny mogą przyswajać i użytkować Teoria mineralna Liebiga stała się podstawą dzisiejszej chemii rolnej i jest w dalszym ciągu aktualna.

Współczesny Liebigowi francuski naukowiec J.B. Boussingault uprawiając rośliny w czystym piasku nasyconym pożywką wodną udowodnił, że rośliny będą żyły w przypadku braku próchnicy. Jego badania dały podwaliny do dzisiejszych upraw bezglebowych.

Sformułował prawo minimum – czynnik, którego jest najmniej (jest go minimum) działa ograniczająco na cały dany organizm.

1860 –w kręgach specjalistów uważany jest za rok przełomowy.

Niemieccy profesorowie W.Knop i J.Sachs jako pierwsi wpadli na pomysł, aby rośliny uprawiać w szklanych naczyniach wypełnionych pożywką wodną. Nazwali ta metodę „kultury wodne”.

Kilkadziesiąt lat później ich metoda uzyskała nazwę „hydroponika”.

Knop był twórca pierwszej pożywki wodnej.

1004966_1463606407187402_2097351657_nZ lewej strony rysunek szklanego walca, w którym Knop i Sachs jako pierwsi w historii uprawiali rośliny w pożywce wodnej. (źródło: Jan Prybyl „Hydroponika dla każdego” Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 1990)

www.herbs-hydro.pl

Comments (0)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*