Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/trady/domains/uprawiamwlasnejedzenie.pl/public_html/wp-content/themes/atelier/swift-framework/content/sf-post-formats.php on line 89

1929-1930 –amerykański profesor dr W. Gericke opisuje swoje prace z zastosowaniem kultur wodnych w produkcji rolnej i ogrodniczej na wielką skale. Jako pierwszy użył terminu „hydroponika”.
W latach 30-stych XX wieku wielu naukowców na całym świecie – w tym z Polski – prowadziło badania nad hydroponiką
1933 – Dennis R. Hoagland opracowuje formułę roztworu hydroponicznego (Hoagland’s solution).
Formuła wg jego pomysłu, z pewnymi modyfikacjami, używana jest do dnia dzisiejszego
- N 210 ppm
- K 235 ppm
- Ca 200 ppm
- P 31 ppm
- S 64 ppm
- Mg 48 ppm
- B 0.5 ppm
- Fe 1 to 5 ppm
- Mn 0.5 ppm
- Zn 0.05 ppm
- Cu 0.02 ppm
- Mo 0.01 ppm
1940-1944 Pierwsze użycie systemu hydroponicznego na dużą skale przez wojska amerykańskie podczas wojny na Pacyfiku. Wykorzystywano żwirowy system opracowany przez Roberta i Alice Withrow (Nutriculture System) na Uniwersytecie Purdue
W latach 60-tych XX wieku popularne były badania nad hydroponika stagnacyjną. Wysokie koszty budowy basenów i potrzeba badania Ph wody spowodowały zaniechanie tej metody.
1960-1970 wynalezienie wełny mineralne, rozwój przemysłu tworzyw sztucznych oraz nawozów sztucznych i wiele innych produktów wspierających produkcje szklarniową powodują powrót zainteresowania hydroponiką
1970 – doktor Allen Cooper opracowuje technikę Cienkowarstwowych Kultur Przepływowych CKP (Nutrient Filtr Technique – NFT). Technika ta natychmiast zostaje adoptowana w szklarniach na całym świecie (np. do produkcji sałaty)
Od końca lat 70-tych XX wieku świat wraca do hydroponiki, a w ciągu ostatnich 20 lat metody bezglebowe stały się z jednej strony głównymi przemysłowymi sposobami hodowli roślin takich jak pomidory, ogórki, papryki, z drugiej zaś strony hydroponika w połowie lat 80-tych zostaje zauważona – ponownie – przez gospodarstwa domowe.
www.herbs-hydro.pl