Intrakty – Melisa

Intrakty – Melisa
27 czerwca 2016 herbshydroadministruje

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/trady/domains/uprawiamwlasnejedzenie.pl/public_html/wp-content/themes/atelier/swift-framework/content/sf-post-formats.php on line 89

Sezon w pełni – najwyższa pora zacząć robić intrakty 🙂

Intrakty, w przeciwieństwie do nalewek są sporządzane na gorąco (alkoholatury stabilizowane). Zalewamy surowiec wrzącym alkoholem. Unieczynnia to enzymy i zatrzymuje procesy mogące rozkładać aktywne związki. Wykazano, że gorący alkohol lepiej penetruje surowiec, aczkolwiek nie do wszystkich surowców nadaje się ta metoda.

Dzisiaj robię intrakt melisowy (Intractum Melissae)

  1. Siekam drobno melisę (Melissa officinalis L.).
  2. Wypełniam słój do połowy.uzupełniam posłodzonym, podgrzanym(ale nie zagotowanym) alkoholem.IMG_0350 IMG_0351

3. Odstawiam na kilka tygodni.

4. Nie trzeba odcedzać.

DAWKOWANIE:

1-2 łyżeczka

ZASTOSOWANIE

Intrakt z melisy wykazuje działanie:

  • uspokajające,
  • ułatwia zasypianie,
  • łagodzi stres (nawet łagodzi nerwice serca),
  • poprawia funkcje układu pokarmowego.
  • Można leczyć nim tez choroby wirusowe skory (Np. opryszczkę)

Comments (0)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*