Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/trady/domains/uprawiamwlasnejedzenie.pl/public_html/wp-content/themes/atelier/swift-framework/content/sf-post-formats.php on line 89

Magnolie (Magnolia) to krzewy lub drzewa, które pojawiły się około 95 mln lat temu – skamieniałości kwiatów magnolii datowane są na 20 milionów lat. W stanie dzikim magnolie występują w Azji Wschodniej oraz w obu Amerykach. Kwiaty magnolii pojawiają się przed liśćmi, pod koniec kwietnia lub w maju. Mają działanie przeciwbakteryjne i podobno są silnym afrodyzjakiem. W kosmetyce można naparem z magnolii przemywać twarz – rozjaśnia cerę.
Magnolie zawierają m.in.
- magnolol,
- honokiol,
- 4-O-metylohonokiol
- obowatol
Najważniejsze składniki magnolii opisywane razem, to łagodnie działające polifenole magnolol i honokiol. Wykazują działanie:
- przeciwzapalne
- przeciwnowotworowe,
- wspomagająco przy radio terapii / chemio terapii.
Pączki magnolii
Suszy się i całe lub w formie zmielonej używa przy:
- problemach z zatokami i katarem,
- przy zatkanym nosie,
- rozrzedzająco na flegmę,
- przy bólach głowy spowodowanych zatkanym nosem alergicznym (herbatki).
- mogą być pomocne w leczeniu astmy (brak badań)
Kora magnolii
Kora magnolii wpisana jest do farmakopei chińskiej.
- Korę suszy się i proszkuje. Następnie dodaje do mieszanek albo przygotowuje się z niej różne ekstrakty.
- Przy problemów trawiennych, zwłaszcza żołądkowych łączy się ją np. ze sproszkowaną owocnią gorzkiej pomarańczy ( która stymuluje wydzielanie soków żołądkowych). Odwar 3-10 g kory.
-
Kora magnolii jest świetnym środkiem uspokajającym (sedatywnym) – działa łagodnie, bez poczucia otumanienia oraz nie uzależnia.
Warto wiedzieć:
-
Magnolia jest relatywnie bezpieczna w krótkich okresach przyjmowania.
- Ciąża – może powodować skurcze macicy.
- Brak informacji na temat karmienia piersią,
- Kora magnolii może wchodzić w interakcje z środkami, które spowalniają system nerwowy (środki uspokajające, przeciwbólowymi)
- Może rozrzedzać krew (nie przyjmować przed operacjami)
Zastosowanie kulinarne płatków magnolii :
- Stir fry – szybkie smażenie na dużym ogniu. Pokrojone w cienkie paseczki smażyć (najlepiej w woku) Podczas smażenia energicznie mieszamy.
- Infuzowania octów i olejów – przejdą zapachem
- Smażenie w cieście naleśnikowym
A co ja zrobiłem?
Marynowanie
Składniki:
- 1,5 szklanki octu
- 1 szklanka cukru
- trochę soli
1. Wkładamy płatki do słoika
2. posypujemy sola
3. Gotujemy na małym ogniu ocet z cukrem
4. Odstawiamy do ostudzenia
5. Ciepłym roztworem zalewamy magnolie.
6. Zakręcamy słoik i odstawiamy na kilka dni
Kandyzowanie
Potrzebujemy:
- białko jajka (delikatnie roztrzepane tak aby na powierzchni pojawiła się pianka)
- cukier puder
- papier do pieczenia
1. Każdy płatek moczymy dokładnie w białku
2. Oprószamy płatki cukrem pudrem
3. układamy na papierze do pieczenia
4. odstawiamy do wyschnięcia na min. 24 godziny (niektórzy wkładają do piekarnika nagrzanego do najniższej temperatury)
Sposób nr 2 który muszę sprawdzić – moczenie płatków w syropie:
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka wody
1. gotujemy syrop na małym ogniu aż zgęstnieje
2. odstawiamy do wystygnięcia
3. maczamy płatki w syropie
4. obsypujemy cukrem pudrem
5. wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika na ok 1h.
Lope
herbs-hydro.pl