JEMY DZIWNE! Magnolia

JEMY DZIWNE! Magnolia
7 kwietnia 2016 herbshydroadministruje

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/trady/domains/uprawiamwlasnejedzenie.pl/public_html/wp-content/themes/atelier/swift-framework/content/sf-post-formats.php on line 89

Magnolie (Magnolia) to krzewy lub drzewa, które pojawiły się około 95 mln lat temu – skamieniałości kwiatów magnolii datowane są na 20 milionów lat. W stanie dzikim magnolie występują w Azji Wschodniej oraz w obu Amerykach. Kwiaty magnolii pojawiają się przed liśćmi, pod koniec kwietnia lub w maju. Mają działanie przeciwbakteryjne i podobno są silnym afrodyzjakiem. W kosmetyce można naparem z magnolii przemywać twarz – rozjaśnia cerę.

Zdjęcie0247

Magnolie zawierają m.in.

  • magnolol,
  • honokiol,
  • 4-O-metylohonokiol
  • obowatol

Najważniejsze składniki magnolii opisywane razem, to łagodnie działające polifenole magnolol i honokiol. Wykazują działanie:

  • przeciwzapalne
  • przeciwnowotworowe,
  • wspomagająco przy radio terapii / chemio terapii.

Zdjęcie0248

Pączki magnolii

Suszy się i całe lub w formie zmielonej używa przy:

  • problemach z zatokami i katarem,
  • przy zatkanym nosie,
  • rozrzedzająco na flegmę,
  • przy bólach głowy spowodowanych zatkanym nosem alergicznym (herbatki).
  • mogą być pomocne w leczeniu astmy (brak badań)

Kora magnolii

Kora magnolii wpisana jest do farmakopei chińskiej.

  • Korę suszy się i proszkuje. Następnie dodaje do mieszanek albo przygotowuje się z niej różne ekstrakty.
  • Przy problemów trawiennych, zwłaszcza żołądkowych łączy się ją np. ze sproszkowaną owocnią gorzkiej pomarańczy ( która stymuluje wydzielanie soków żołądkowych). Odwar 3-10 g kory.
  • Kora magnolii jest świetnym środkiem uspokajającym (sedatywnym) – działa łagodnie, bez poczucia otumanienia oraz nie uzależnia.

Warto wiedzieć:

  • Magnolia jest relatywnie bezpieczna w krótkich okresach przyjmowania.

  • Ciąża – może powodować skurcze macicy.
  • Brak informacji na temat karmienia piersią,
  • Kora magnolii może wchodzić w interakcje z środkami, które spowalniają system nerwowy (środki uspokajające, przeciwbólowymi)
  • Może rozrzedzać krew (nie przyjmować przed operacjami)

Zdjęcie0252

Zastosowanie kulinarne płatków magnolii :

  • Stir fry – szybkie smażenie na dużym ogniu. Pokrojone w cienkie paseczki smażyć (najlepiej w woku) Podczas smażenia energicznie mieszamy.
  • Infuzowania octów i olejów – przejdą zapachem
  • Smażenie w cieście naleśnikowym

A co ja zrobiłem?

Marynowanie

Zdjęcie0254

Składniki:

  • 1,5 szklanki octu
  • 1 szklanka cukru
  • trochę soli

1. Wkładamy płatki do słoika

2. posypujemy sola

3. Gotujemy na małym ogniu ocet z cukrem

4. Odstawiamy do ostudzenia

5. Ciepłym roztworem zalewamy magnolie.

6. Zakręcamy słoik i odstawiamy na kilka dni

Kandyzowanie

Zdjęcie0253

Potrzebujemy:

  • białko jajka (delikatnie roztrzepane tak aby na powierzchni pojawiła się pianka)
  • cukier puder
  • papier do pieczenia

1. Każdy płatek moczymy dokładnie w białku

2. Oprószamy płatki cukrem pudrem

3. układamy na papierze do pieczenia

4. odstawiamy do wyschnięcia na min. 24 godziny (niektórzy wkładają do piekarnika nagrzanego do najniższej temperatury)

Sposób nr 2 który muszę sprawdzić – moczenie płatków w syropie:

  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wody

1. gotujemy syrop na małym ogniu aż zgęstnieje

2. odstawiamy do wystygnięcia

3. maczamy płatki w syropie

4. obsypujemy cukrem pudrem

5. wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika na ok 1h.

Lope

herbs-hydro.pl

Comments (0)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*