Kiełkowanie nasion – ostre papryczki

Kiełkowanie nasion – ostre papryczki
13 lutego 2016 herbshydroadministruje

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/trady/domains/uprawiamwlasnejedzenie.pl/public_html/wp-content/themes/atelier/swift-framework/content/sf-post-formats.php on line 89

Kiełkowanie papryczek najwyższa pora zacząć,  bo niektórym odmianom może to zająć nawet 30 dni! Do dzieła!

Co potrzebujemy:

1. pipetka + miarka 1 litr + woda (odstana o temperaturze pokojowej), znajdziesz w akcesoriach

IMG_2446

2.  środek do zaprawiania nasion (ja użyłem ekologicznego stymulatora ACTI VERA od BIOBIZZ) – zaprawianie nasion zapobiega chorobom, wzmacnia siewki

IMG_2452

3. słoiki z nakrętkami

IMG_2453

 

4. karteczki samoprzylepne + długopis

IMG_2451

5. szalki petriego

IMG_2450

6. ręczniki papierowe

IMG_2449

7. szklarenka (propagator) z podgrzewanym podłożem + termostat, termometr

IMG_2462 IMG_2456 IMG_2457

 

8. nasiona (ja mam m.in. habenero red, habanero yellow, thai, cayenne)

Działamy!

1. Wszystkie potrzebne nam rzeczy myjemy i dezynfekujemy, przecież nie lubimy pleśni 🙂

2. robimy samoprzylepne opisy nasion na słoiki i szalki petriego

IMG_2458

3. przygotowujemy roztwór stymulatora BIOBIZZ ACTI VERA do zaprawiania (5ml/1litr wody)

IMG_2460

4. wsypujemy nasionka do słoików, zalewamy roztworem do zaprawiania, zakręcamy słoiki

IMG_2461

5. wstawiamy słoiki do szklarenki, nastawiamy temperaturę 28 C na termostacie

IMG_2463

6.  czekamy 24-48 godzin (światło nie jest potrzebne)

7. wkładamy ręczniki papierowe do szalek petriego, nawilżamy stymulatorem

8. odcedzamy nasionka (przy pomocy sitka), wkładamy do szalek petriego, światło nie będzie na razie potrzebne, tylko utrzymywanie stałej temperatury.

IMG_2473

9. Czekamy – tylko od czasu do czasu wietrzymy szalki petriego.

Ciąg dalszy nastąpi :))

herbs-hydro.pl

Comments (0)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*