Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/trady/domains/uprawiamwlasnejedzenie.pl/public_html/wp-content/themes/atelier/swift-framework/content/sf-post-formats.php on line 89

Kiełkowanie papryczek najwyższa pora zacząć, bo niektórym odmianom może to zająć nawet 30 dni! Do dzieła!
Co potrzebujemy:
1. pipetka + miarka 1 litr + woda (odstana o temperaturze pokojowej), znajdziesz w akcesoriach
2. środek do zaprawiania nasion (ja użyłem ekologicznego stymulatora ACTI VERA od BIOBIZZ) – zaprawianie nasion zapobiega chorobom, wzmacnia siewki
3. słoiki z nakrętkami
4. karteczki samoprzylepne + długopis
6. ręczniki papierowe
7. szklarenka (propagator) z podgrzewanym podłożem + termostat, termometr
8. nasiona (ja mam m.in. habenero red, habanero yellow, thai, cayenne)
Działamy!
1. Wszystkie potrzebne nam rzeczy myjemy i dezynfekujemy, przecież nie lubimy pleśni 🙂
2. robimy samoprzylepne opisy nasion na słoiki i szalki petriego
3. przygotowujemy roztwór stymulatora BIOBIZZ ACTI VERA do zaprawiania (5ml/1litr wody)
4. wsypujemy nasionka do słoików, zalewamy roztworem do zaprawiania, zakręcamy słoiki
5. wstawiamy słoiki do szklarenki, nastawiamy temperaturę 28 C na termostacie
6. czekamy 24-48 godzin (światło nie jest potrzebne)
7. wkładamy ręczniki papierowe do szalek petriego, nawilżamy stymulatorem
8. odcedzamy nasionka (przy pomocy sitka), wkładamy do szalek petriego, światło nie będzie na razie potrzebne, tylko utrzymywanie stałej temperatury.
9. Czekamy – tylko od czasu do czasu wietrzymy szalki petriego.
Ciąg dalszy nastąpi :))