Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/trady/domains/uprawiamwlasnejedzenie.pl/public_html/wp-content/themes/atelier/swift-framework/content/sf-post-formats.php on line 89

Moi Drodzy dziś trochę teorii, która pozwoli Wam zrozumieć czym jest allelopatia i dlaczego warto przemyśleć jakie rośliny w najbliższym sezonie uprawiać. Już wkrótce wpis praktyczny 🙂
Allelopatia z gr. – allelon (wzajemny) i pathos (cierpienie) Szkodliwy lub korzystny wpływ substancji chemicznych wydzielanych przez rośliny lub grzyby danego gatunku lub pochodzących z rozkładu tych roślin, odnoszący się głównie do substancji chemicznych wydzielanych do podłoża, które wpływają na wzrost innych organizmów w bezpośrednim otoczeniu, głównie roślin i bakterii. Alleopatia może też występować w sposób pośredni – rośliny mogą odstraszać lub wabić szkodniki innych roślin.
Substancje mogą:
- pobudzać / hamować kiełkowanie
- pobudzać / hamować wzrost
- pobudzać / hamować rozwój innych gatunków roślin żyjących w bliskim sąsiedztwie
- dotyczy też wpływu roślin zajmujących bezpośrednio po innych to samo miejsce.
Organizmy żywe wydzielają substancje fizjologicznie czynne (lub są uwalniane podczas rozkładu ich resztek) takie jak
- koliny
- fitoncydy
- marasminy
- antybiotyki
Historia alleopatii
- 370 r p.n.e. – Demokryt moczył kwiaty łubinu w soku szaleju jadowitego i obserwował niszczące działanie na korzenie drzew
- 285 r. p.n.e. -Teofrast zauważył że „ groch ptasi nie użyźnia gleby, ale ją wyczerpuje”.
- 1 r. n.e. – Pliniusz opisywał działanie orzecha (czarnego i włoskiego) na inne gatunki roślin.
-
1937 n.e.– Molish jako pierwszy wprowadził do literatury pojęcie allelopatii. Określał wzajemne (szkodliwe i korzystne) biochemiczne wpływy roslin na siebie. Włączał w to też mikroorganizmy
- 1996 r. – pierwszy swiatowy kongres Allelopatii (Allelopathy — a science for the future). Sformułowano na nim definicję alleopatii jako „każdy proces, w którym zaangażowane są wtórne metabolity, wytwarzane przez rośliny, mikroorganizmy i grzyby, mające wpływ na wzrost i rozwój systemów biologicznych i rolniczych, wyłączając zwierzęta. ”
Rodzaje alleopati:
I. Rozróżniamy Alleopatie:
Dodatnią – korzystny wpływ jednego gatunku na drugi. Można tez zauważyć dodatni wpływ na plonowanie siewu „mieszanego” niż siewu „czystego” (np. siew owsa z jęczmieniem wykazuje większy plon niż siew „oddzielny”). Niektóre zioła uprawiane w pobliżu warzyw pozytywnie wpływają nie tylko na ich rozwój ale też poprawiają ich smak.
Ujemna – szkodliwe oddziaływanie jednego gatunku na drugi. Należy zauważyć że allelopatia ujemna na polach uprawnych przyczynia się do zmęczenia gleby (zjawisko zauważalne w wadliwych płodozmianach i monokulturach).
II. Alleopatie dzielimy również ze względu na charakter wydzielanych substancji:
allelopatia prawdziwa – uwalnianie do środowiska związków chemicznych, toksycznych bezpośrednio po ich wytworzeniu przez roślinę.
allelopatia funkcjonalna – uwalnianie do środowiska związków chemicznych , toksycznych dopiero po ich wstępnym przekształceniu przez mikroorganizmy.