Mord dla węży – Wężymord – Skorzonera – jadalny korzeń

Mord dla węży – Wężymord – Skorzonera – jadalny korzeń
7 lutego 2016 herbshydroadministruje

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/trady/domains/uprawiamwlasnejedzenie.pl/public_html/wp-content/themes/atelier/swift-framework/content/sf-post-formats.php on line 89

Wężymord, skorzonera – gatunek rośliny warzywnej z rodziny astrowatych.

  • brunatny / czarny korzeń spichrzowy
  • wydziela sok mleczny, farbuje na czerwono (obrane korzenie należy włożyć do wody z sokiem z cytryny lub octem )
  • w smaku przypomina szparagi, lecz mniej delikatny
  • jest bardzo sycący
  • nie posiada włókien
  • część jadalna to korzeń (można też jeść listki)
  • korzeń – długość około 30 cm i średnicę 3-4 cm

 Pochodzenie

  • południowa i środkowej Europa
  • części Azji (Syberia Zachodnia, Kaukaz, Zakaukazie, Dagestan)

Inne nazwy wężymorda,

  • czarny korzeń,
  • czarne korzonki,
  • skorzonera(Scorzonera hispanica L.)

CIEKAWOSTKI

  • znany od starożytności 
  • opędzał się nią Odys przed magią zalotów Kirke
  • rzymianom przypominał im szlachetne ostrygi i nazywali go pieszczotliwie „zimowymi szparagami”.
  • w europie od średniowiecza,
  • najbardziej popularna w XVII-XIX wieku
  • dawniej w medycynie ludowej używano wężymorda jako leku na jad żmij – stąd jego nazwa
  • przydatna jest diabetykom (zawiera inuline, kiedyś słodzoną nim kawe)
  • po ugotowaniu korzeni łatwo pozbyć się skórki 

Zawiera

  • sód,
  • potas,
  • magnez,
  • wapń,
  • żelazo,
  • fosfor,
  • chlor,
  • karoten,
  • witaminy: E, B1, B2, C
  • kwas nikotynowy.

UPRAWA

  • sadzony z nasion wiosną dojrzewa w listopadzie
  • cykl uprawy jednorocznym lub dwuletnim
  • gleba pulchna i głęboka bogata w kompost
  • ściółkować,
  • jesienią można dodać niewielką ilość dodatkowego nawozu organicznego.

Wężymord w kuchni

Można:

  • gotować
  • piec
  • smażyć
  • robić zupy
  • farsz do tarty
  • kisić
  • jak szparagi gotować w wodzie, podawać z białym sosem (beszamelem lub holenderskim)

WĘŻYMORD PRZEPISY KULINARNE

Wężymord w śmietanie

  1. 40 dag wężymorda
  2. ocet
  3. sól
  4. 1/4 szklanki
  5. śmietanki 9%
  6. 3 łyżki drobno posiekanego koperku
  • wężymorda umyć szczotką
  • cienko obrać
  • włożyć od razu do wody z octem lub kwaskiem cytrynowym
  • zagotować osoloną wodę
  • pokroić wężymorda na połówki
  • włożyć do wrzątku
  • ugotować
  • odcedzić
  • włożyć do rondelka
  • dodać śmietanę
  • zagotować
  • Wyłożyć do salaterki
  • posypać koperkiem
  •   jako dodatek do potraw z mięs, ryb i jajek

Wężymord z wody

  1. 80 dkg wężymorda
  2. 4 dkg masła
  3. 2 dkg tartej bułki
  4. sól
  5. cukier
  6. ocet (3%)
  • Wężymorda wyszorować, opłukać, oskrobać
  • wrzucić do zakwaszonej wody
  • Zalać wrzącą, osoloną, lekko osłodzoną wodą
  • gotować do miękkości pod przykryciem.
  • Odcedzić, osączyć
  • Wyłożyć na salaterkę
  • polać stopionym masłem, ze zrumienioną tartą bułką
  • Jako dodatek do mięsa lub z sosami

Smażony wężymord

  1. 400 g wężymorda
  2.  1 jajko
  3.  1/2 łyżki mąki pszennej
  4.  2 łyżki białego octu
  5.  1 łyżka białego wina
  6.  1/2 łyżki wazowej oliwy
  7.  sól
  • wężymorda oczyścić
  • pociąć na słupki o długości 7 cm
  • umieścić w wodzie z dodatkiem octu
  • odcedzić
  • przełożyć do garnka z osoloną wodą
  • gotować przez 30 minut
  • Jajko rozbić, żółtko przelać do miseczki
  • do żółtka dodać sól, wino i mąkę
  • dokładnie wymieszać widelcem, do uzyskania jednolitej konsystencji
  • białko ubić na sztywno
  • wymieszać z ciastem
  • wężymorda zanurzać w cieście
  • smażyć w gorącym tłuszczu (180 st. C) na złoty kolor
  • usmażone skorzonery rozłożyć na bibule
  • podawać z jarzynami

Wężymord po francusku

  1. 50 dag wężymorda
  2. 1 łyżka musztardy
  3. 1 łyżka miodu
  4. 1 łyżka chrzanu
  5. szczypta soli
  6. sok z 1 cytryny
  • wężymorda oczyścić skrobaczką
  • włożyć do zakwaszonej wody
  • wyjąć i zetrzeć na tarce
  • skropić sokiem z cytryny
  • wymieszać z chrzanem, musztardą i miodem
  • doprawić

Surówka z wężymorda po francusku

  1. 500 g wężymorda
  2.  musztarda
  3.  miód
  4.  chrzan
  5.  sól
  6.  sok z cytryny
  • wężymorda wyczyścić i umyć
  • obrać i opłukać
  • włożyć do zakwaszonej wody
  • wyjmować po jednym kawałku
  • zetrzeć na tarce o dużych otworach
  • skropić sokiem z cytryny
  • wymieszać z chrzanem, musztardą i miodem
  • doprawić

Wężymord zapiekany w sosie beszamelowym

  1. 1/2 kg skorzonery
  2. 1/2 l sosu beszamelowego
  3. 3 dkg sera szwajcarskiego lub tylżyckiego
  4. sól
  5. ocet jabłkowym
  6. gałązki zielonej pietruszki
  • wężymorda wyszorować, oskrobać
  • wrzucić do zakwaszonej wody
  • ugotować osolonej i ocukrzonej w wodzie
  • ułożyć na półmisku do zapiekania
  • przyrządzić sos beszamelowy
  • sosem zalać bulwy, z wierzchu posypać tartym serem
  • wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 minut
  • zapiec
  • przybrać gałązkami zielonej pietruszki 

Comments (0)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*