Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/trady/domains/uprawiamwlasnejedzenie.pl/public_html/wp-content/themes/atelier/swift-framework/content/sf-post-formats.php on line 89

Wężymord, skorzonera – gatunek rośliny warzywnej z rodziny astrowatych.
- brunatny / czarny korzeń spichrzowy
- wydziela sok mleczny, farbuje na czerwono (obrane korzenie należy włożyć do wody z sokiem z cytryny lub octem )
- w smaku przypomina szparagi, lecz mniej delikatny
- jest bardzo sycący
- nie posiada włókien
- część jadalna to korzeń (można też jeść listki)
- korzeń – długość około 30 cm i średnicę 3-4 cm
Pochodzenie
- południowa i środkowej Europa
- części Azji (Syberia Zachodnia, Kaukaz, Zakaukazie, Dagestan)
Inne nazwy wężymorda,
- czarny korzeń,
- czarne korzonki,
- skorzonera(Scorzonera hispanica L.)
CIEKAWOSTKI
- znany od starożytności
- opędzał się nią Odys przed magią zalotów Kirke
- rzymianom przypominał im szlachetne ostrygi i nazywali go pieszczotliwie „zimowymi szparagami”.
- w europie od średniowiecza,
- najbardziej popularna w XVII-XIX wieku
- dawniej w medycynie ludowej używano wężymorda jako leku na jad żmij – stąd jego nazwa
- przydatna jest diabetykom (zawiera inuline, kiedyś słodzoną nim kawe)
- po ugotowaniu korzeni łatwo pozbyć się skórki
Zawiera
- sód,
- potas,
- magnez,
- wapń,
- żelazo,
- fosfor,
- chlor,
- karoten,
- witaminy: E, B1, B2, C
- kwas nikotynowy.
UPRAWA
- sadzony z nasion wiosną dojrzewa w listopadzie
- cykl uprawy jednorocznym lub dwuletnim
- gleba pulchna i głęboka bogata w kompost
- ściółkować,
- jesienią można dodać niewielką ilość dodatkowego nawozu organicznego.
Wężymord w kuchni
Można:
- gotować
- piec
- smażyć
- robić zupy
- farsz do tarty
- kisić
- jak szparagi gotować w wodzie, podawać z białym sosem (beszamelem lub holenderskim)
WĘŻYMORD PRZEPISY KULINARNE
Wężymord w śmietanie
- 40 dag wężymorda
- ocet
- sól
- 1/4 szklanki
- śmietanki 9%
- 3 łyżki drobno posiekanego koperku
- wężymorda umyć szczotką
- cienko obrać
- włożyć od razu do wody z octem lub kwaskiem cytrynowym
- zagotować osoloną wodę
- pokroić wężymorda na połówki
- włożyć do wrzątku
- ugotować
- odcedzić
- włożyć do rondelka
- dodać śmietanę
- zagotować
- Wyłożyć do salaterki
- posypać koperkiem
- jako dodatek do potraw z mięs, ryb i jajek
Wężymord z wody
- 80 dkg wężymorda
- 4 dkg masła
- 2 dkg tartej bułki
- sól
- cukier
- ocet (3%)
- Wężymorda wyszorować, opłukać, oskrobać
- wrzucić do zakwaszonej wody
- Zalać wrzącą, osoloną, lekko osłodzoną wodą
- gotować do miękkości pod przykryciem.
- Odcedzić, osączyć
- Wyłożyć na salaterkę
- polać stopionym masłem, ze zrumienioną tartą bułką
- Jako dodatek do mięsa lub z sosami
Smażony wężymord
- 400 g wężymorda
- 1 jajko
- 1/2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki białego octu
- 1 łyżka białego wina
- 1/2 łyżki wazowej oliwy
- sól
- wężymorda oczyścić
- pociąć na słupki o długości 7 cm
- umieścić w wodzie z dodatkiem octu
- odcedzić
- przełożyć do garnka z osoloną wodą
- gotować przez 30 minut
- Jajko rozbić, żółtko przelać do miseczki
- do żółtka dodać sól, wino i mąkę
- dokładnie wymieszać widelcem, do uzyskania jednolitej konsystencji
- białko ubić na sztywno
- wymieszać z ciastem
- wężymorda zanurzać w cieście
- smażyć w gorącym tłuszczu (180 st. C) na złoty kolor
- usmażone skorzonery rozłożyć na bibule
- podawać z jarzynami
Wężymord po francusku
- 50 dag wężymorda
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka chrzanu
- szczypta soli
- sok z 1 cytryny
- wężymorda oczyścić skrobaczką
- włożyć do zakwaszonej wody
- wyjąć i zetrzeć na tarce
- skropić sokiem z cytryny
- wymieszać z chrzanem, musztardą i miodem
- doprawić
Surówka z wężymorda po francusku
- 500 g wężymorda
- musztarda
- miód
- chrzan
- sól
- sok z cytryny
- wężymorda wyczyścić i umyć
- obrać i opłukać
- włożyć do zakwaszonej wody
- wyjmować po jednym kawałku
- zetrzeć na tarce o dużych otworach
- skropić sokiem z cytryny
- wymieszać z chrzanem, musztardą i miodem
- doprawić
Wężymord zapiekany w sosie beszamelowym
- 1/2 kg skorzonery
- 1/2 l sosu beszamelowego
- 3 dkg sera szwajcarskiego lub tylżyckiego
- sól
- ocet jabłkowym
- gałązki zielonej pietruszki
- wężymorda wyszorować, oskrobać
- wrzucić do zakwaszonej wody
- ugotować osolonej i ocukrzonej w wodzie
- ułożyć na półmisku do zapiekania
- przyrządzić sos beszamelowy
- sosem zalać bulwy, z wierzchu posypać tartym serem
- wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 minut
- zapiec
- przybrać gałązkami zielonej pietruszki
0