Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/trady/domains/uprawiamwlasnejedzenie.pl/public_html/wp-content/themes/atelier/swift-framework/content/sf-post-formats.php on line 89

Musztardowiec, gorczyca sarepska, kapusta sitowata (Brassica juncea). Warzywo liściowe znane nam pod postacią…musztardy! Tak, tak – z jej nasion produkuje się znaną nam wszystkim musztardę sarepską i dijon.
Roślina jest popularna w kuchni dalekowschodniej. Charakteryzuje się lekko musztardowym, pikantnym smakiem. Jest bardzo dekoracyjna, rośnie gęsto, tworząc rozety szerokich i mięsistych purpurowo-fioletowych liści
Odmiany:
- musztardowiec spokrewniony jest z mizuną (mibuną)
- ‚Red Giant’, ‚Miike Giant’ – rośliny o postrzępionych kojarzących się z plechą wodorostów lub całobrzegich dużych i gładkich fioletowych liściach
- ‚Kailaan’ charakteryzuje się grubymi pędami
ZDROWIE
Liście rośliny zawierają:
- kwas foliowy
- mikroelementy
- sulforafan (typowy składnik roślin kapustnych i rzepowatych)
UPRAWA
- BARDZO ŁATWA !! 🙂
- Wysiew nasion wczesną wiosną – pod koniec marca(zaraz po ustąpieniu śniegów, kiedy ziemia nie jest już zmarznięta)
- krótki okres wegetacji – 3 tygodnie
- niewielkie wymagania
- rośnie na każdej glebie,
- wymaga regularnego nawadniania
- stanowisko słoneczne
- można wysiewać jako plon główny, poplon
- nadaje się do uprawy całorocznej w tunelach foliowych
- niższe temperatury poprawiają jakość smakową liści
KUCHNIA
Liście, jak i pędy nadają się do:
- bezpośredniego spożycia
- smażenia
- duszenia,
- pieczenia
- sosów/past (pesto)
- mieszanek warzyw liściowych
- jako dodatek do salaty
- dobrze komponuje się z twarogiem albo mozarellą,
PRZEPISY KULINARNE
Marynata z musztardowa
Składniki
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżkę soli
- 0,5 szklanki octu winnego
- 2 szklanki wody
- 40 dag pokrojonych grubo musztardowca
- 2 pokrojone papryczki chilli
- składniki wkładamy do garnka
- zagotowujemy
- do słoika wkładamy musztardowca i papryczki chilii
- zalewamy wystudzoną marynatą
- wstawić do lodówki na kilka dni
zastosowanie:
dodatek do azjatyckich potraw.
Pesto z musztardowca
Skladniki:
- 2-3 pęczki albo dwie szklanki musztardowca
- 2-3 ząbki czosnku
- 3 łyżki orzechów piniowych lub orzechy nerkowca
- 1/3 szklanki oliwy
- 5 łyżek startego parmezanu lub innego twardego sera
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
- liście musztardowca płuczemy
- orzechy prażymy na suchej patelni przez około 2-3 minuty.
- ucieramy moździerzem z orzechami i czosnkiem,
- można również przepuścić przez zwykłą maszynkę do mielenia / użyć blendera.
- dodajemy starty ser, sól, pieprz oraz wlewamy oliwę
- jeżeli konsystencja jest zbyt sucha – dodajemy więcej oliwy
- podajemy z gorącym makaronem
Zupa z kurczaka i marynowanego musztardowca – kuchnia syczuańska
Składniki na marynatę
- 2 łyżeczki wina ryżowego
- 0,5 łyżeczki soli
- 1,5 łyżki białka z jajka
- 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Składniki na zupę:
- 2 małe piersi z kurczaka (ok. 250g)
- 150g musztardowca
- 1 l rosołu ugotowanego z dodatkiem imbiru i cebuli dymki
- sól
- pieprz
- kawałki kurczaka kroimy na paseczki mniejsze niż 0,5 cm),
- wkładamy do miseczki
- dodajemy składniki marynaty
- mieszamy
- odstawiamy w chłodne miejsce na 15 minut
- odsączamy musztardowca
- zagotowujemy bulion
- do wrzącego bulionu wrzucamy marynowanego musztardowca
- gotujemy przez parę minut
- przyprawiamy solą i pieprzem
- dodajemy kawałki kurczaka,rozdzielając tak, aby nie były posklejane
- podajemy po ugotowaniu