Musztardowiec i najsłynniejsza musztarda świata

Musztardowiec i najsłynniejsza musztarda świata
18 grudnia 2015 herbshydroadministruje

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/trady/domains/uprawiamwlasnejedzenie.pl/public_html/wp-content/themes/atelier/swift-framework/content/sf-post-formats.php on line 89

Musztardowiec, gorczyca sarepska, kapusta sitowata (Brassica juncea). Warzywo liściowe znane nam pod postacią…musztardy! Tak, tak – z jej nasion produkuje się  znaną nam wszystkim musztardę sarepską i dijon.

Roślina jest popularna w kuchni dalekowschodniej. Charakteryzuje się lekko musztardowym, pikantnym smakiem. Jest bardzo dekoracyjna, rośnie gęsto, tworząc rozety szerokich i mięsistych purpurowo-fioletowych liści

Odmiany:

  • musztardowiec spokrewniony jest z mizuną (mibuną)
  • ‚Red Giant’, ‚Miike Giant’ – rośliny o postrzępionych kojarzących się z plechą wodorostów lub całobrzegich dużych i gładkich fioletowych liściach
  • ‚Kailaan’ charakteryzuje się grubymi pędami

ZDROWIE

Liście rośliny zawierają:

  • kwas foliowy
  • mikroelementy
  • sulforafan (typowy składnik roślin kapustnych i rzepowatych)

UPRAWA

  • BARDZO ŁATWA !! 🙂
  • Wysiew nasion wczesną wiosną – pod koniec marca(zaraz po ustąpieniu śniegów, kiedy ziemia nie jest już zmarznięta)
  • krótki okres wegetacji – 3 tygodnie
  • niewielkie wymagania
  • rośnie na każdej glebie,
  • wymaga regularnego nawadniania
  • stanowisko słoneczne
  • można wysiewać jako plon główny, poplon
  • nadaje się do uprawy całorocznej w tunelach foliowych
  • niższe temperatury poprawiają jakość smakową liści

KUCHNIA

Liście, jak i pędy nadają się do:

  • bezpośredniego spożycia 
  • smażenia
  • duszenia,
  • pieczenia
  • sosów/past (pesto)
  • mieszanek warzyw liściowych
  • jako dodatek do salaty
  • dobrze komponuje się z twarogiem albo mozarellą,

PRZEPISY KULINARNE 

  Marynata z  musztardowa

Składniki

  1. 2 łyżki cukru
  2. 1 łyżkę soli
  3. 0,5 szklanki octu winnego
  4. 2 szklanki wody
  5. 40 dag pokrojonych grubo musztardowca
  6. 2 pokrojone papryczki chilli
  • składniki wkładamy do garnka
  • zagotowujemy 
  • do słoika wkładamy musztardowca i papryczki chilii
  • zalewamy wystudzoną marynatą
  • wstawić do lodówki na kilka dni

zastosowanie:

dodatek do azjatyckich potraw. 

Pesto z musztardowca 

Skladniki:

  1. 2-3 pęczki albo dwie szklanki musztardowca
  2. 2-3 ząbki czosnku
  3. 3 łyżki orzechów piniowych lub orzechy nerkowca
  4. 1/3 szklanki oliwy
  5. 5 łyżek startego parmezanu lub innego twardego sera
  6. sól
  7. pieprz

  Sposób przygotowania:

  • liście musztardowca płuczemy 
  • orzechy prażymy na suchej patelni przez około 2-3 minuty. 
  • ucieramy moździerzem z orzechami i czosnkiem, 
  • można również przepuścić przez zwykłą maszynkę do mielenia / użyć blendera. 
  • dodajemy starty ser, sól, pieprz oraz wlewamy oliwę
  • jeżeli konsystencja jest zbyt sucha – dodajemy więcej oliwy
  • podajemy z gorącym makaronem

Zupa z kurczaka i marynowanego musztardowca kuchnia syczuańska

Składniki na marynatę

  1. 2 łyżeczki wina ryżowego
  2. 0,5 łyżeczki soli
  3. 1,5 łyżki białka z jajka
  4. 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej  

Składniki na zupę:

  1. 2 małe piersi z kurczaka (ok. 250g)
  2. 150g musztardowca
  3. 1 l rosołu ugotowanego z dodatkiem imbiru i cebuli dymki
  4. sól
  5. pieprz
  • kawałki kurczaka kroimy na paseczki mniejsze niż 0,5 cm), 
  • wkładamy do miseczki
  • dodajemy składniki marynaty
  • mieszamy
  • odstawiamy w chłodne miejsce na 15 minut
  • odsączamy musztardowca
  • zagotowujemy bulion 
  • do wrzącego bulionu wrzucamy marynowanego musztardowca
  • gotujemy przez parę minut
  • przyprawiamy solą i pieprzem
  • dodajemy kawałki kurczaka,rozdzielając tak, aby nie były posklejane
  • podajemy po ugotowaniu 

Comments (0)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*