Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/trady/domains/uprawiamwlasnejedzenie.pl/public_html/wp-content/themes/atelier/swift-framework/content/sf-post-formats.php on line 89

Poniżej propozycja dwóch pysznych lawendowych nalewek co „ogrzeją mózg zmęczony przeżytymi latami”. 🙂
NALEWKA LAWENDOWA
Składniki
1. Spirytus 95% – 0,5litra
2. woda – 0,7 litra
3. sok z 3 cytryn4. skórka z 3 cytryn bez albedo
5. Lawenda susz – 4 łyżki
6. miód lipowy – 0,5kg
- Z cytryn wycisnąć sok i wlać bez pestek do słoja
- Skórki z cytryn bez albedo, pokroić i wrzucić do słoja
- Dodać lawendę
- Zostawić z dala od słońca na 2 tygodnie.
- Dołożyć miodu lipowego. Odstawić na dwa tygodnie
- Przefiltrować i odstawić na kolejny tydzień.
- Przelać do butelek
KRÓLEWSKA NALEWKA LAWENDOWA
Składniki
1. Spirytus 95% – 0,5litra
2. woda – 0,7 litra
3. goździki – 2 sztuki
4. sok z 3 cytryn
5. skórka z 3 cytryn bez albedo
6. sok z 2 limonek
7. skórka z 2 limonek bez albedo
8. skórka z 1 pomarańczy bez albedo
9. świeży starty imbir – 2 łyżki
10. Lawenda susz – 4 łyżki
11. kwiat czarnego bzu – 3 łyżki
12. kwiat lipy – 3 łyżki
13. wanilia – 3 laski
14. cukier brązowy – 0,5kg
15. miód lipowy – 0,5kg
- Z cytryn i limonek wycisnąć sok i wlać bez pestek do słoja
- Skórki (z cytryn, limonek i pomarańczy) bez albedo, pokroić i wrzucić do słoja
- Dodać resztę składników.
- Zostawić z dala od słońca na 2 tygodnie.
- Dołożyć miodu lipowego. Odstawić na dwa tygodnie
- Przefiltrować i odstawić na kolejny tydzień.
Nalewki ładnie się klaruje, nie wymagają długiego dojrzewania, choć najlepsza jest po minimum 2 miesiącach. Ale kto by tyle wytrzymał?