Niebieski antydepresant – Ogórecznik

Niebieski antydepresant – Ogórecznik
7 lutego 2016 herbshydroadministruje

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/trady/domains/uprawiamwlasnejedzenie.pl/public_html/wp-content/themes/atelier/swift-framework/content/sf-post-formats.php on line 89

Ogórecznik lekarski (Borago officinalis) zawdzięcza swoją nazwę, dzięki ogórkowemu aromatowi liści i kwiatów.

  • Pochodzi z krajów śródziemnomorskich
  • znany był już w średniowieczu,
  • był symbolem męstwa.
  • jego liśćmi karmiono żołnierzy (pobudza on gruczoły wydzielające adrenalinę )
  • łacińskie powiedzenie mówi: „Ja ogórecznik, zawsze daję odwagę”;
  • w roku 1699 John Evelyn pisał:„…swą skutecznością przywraca do życia hipochondryka i rozwesela nawet najbardziej zapracowanego naukowca”,
  • daje on radość i odwagę , przepędza wszelki kłopot i smutek, dorzuć go do wina i wypij(…)wzmacnia i raduje serce, podnosi na duchu, odświeża krew i oczyszcza od różnych spalonych, wrzących wilgotności, poprawia czarną żółć, odpędza melancholię i złe sny”.
  • Dawniej kwiaty tej rośliny wrzucano do kielichów na wypicie tzw. „wsiadanego” podawanych krzyżowcom przed wyruszeniem na wyprawę, zarówno w winie jak i w sałatkach i deserach niebieskie kwiatki służyły „rozweseleniu człowieka”.
  • Współczesne badania potwierdzają „ogórecznik działając pobudzająco na korę nadnerczy, zwiększa produkcję adrenaliny, mobilizując organizm do działania w sytuacjach stresowych”, oczyszcza krew, wzmacnia serce –  wykorzystujmy listki i niebieskie kwiaty ogórecznika. Nie dajmy się depresjom i „sprawiajmy sercu radość”.

Liście przypominają w smaku ogórek , a ponieważ mają smak lekko słony są idealnym zielem dla osób z dietą bezsolną.

  • uprawiany był dawniej powszechnie w całej Europie jako roślina lecznicza- dziś na ogół, przynajmniej w Polsce zapomniany, rosnący dziko głównie nad brzegami rzek i na rumowiskach.

Niegdyś w Polsce zwany

  • borakiem,
  • boraczem,
  • wołowym językiem,
  • miodnikiem wielkim pazyrą
  • ogrodną miodówką

Części jadalne to:

  • młode gęsto owłosione pędy,
  • liście
  • kwiaty.

Używa się tylko świeżego ziela – suszone traci wszelki smak i aromat.

  • Posiada specyficzny i rzadki kompleks związków organicznych i składników mineralnych. Korzystnie wpływa na proces trawienia,
  • oczyszczania organizmu
  • wzmacnia odporność.
  • W swoim składzie zawiera rozpuszczalną krzemionkę, która jest bardzo ważna w przeciwdziałaniu chorobom naczyniowym i reumatycznym.
  • pomaga zwalczać zapalenia nerek i układu moczowego
  • obniża ciśnienie krwi
  • reguluje poziom cholesterolu
  • niweluje uszkodzenia błon śluzowych
  • wspiera przy reumatyzmie
  • wpiera przy leczeniu depresji, poprawia samopoczucie
  • korzystnie wpływ na pracę mózgu

Tłoczony olej z nasion (Oleum Boraginis) posiada żółte zabarwienie i ma zastosowanie zarówno w lecznictwie jak i w kosmetyce.

  • Zawarty w oleju kwas gamma-linoleinowy obniża poziom cholesterolu i ciśnienie zmniejszając ryzyko zatorów i zakrzepów.
  • Działa również przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie.
  • Olej doskonale nadaje się do pielęgnacji skóry, szczególnie suchej z tendencją do łuszczenia i chorób skóry (trądzik, oparzenia, czyraki, świąd, trudno gojące się rany).

UPRAWA OGÓRECZNIKA

  • rośliną jednoroczna,
  • kwitnie od czerwca do lipca,
  • rośliną owadopylna i miododajna.
  • Jest odporny na przymrozki (młode rośliny) i niekorzystne warunki atmosferyczne
  • nasiona ogórecznika bez problemu mogą przetrwać zimę
  • Ogórecznik lekarski dorasta do 60 cm.
  • Konkuruje z innymi roślinami o składniki mineralne i wodę.
  • Najlepiej rośnie na stanowisku dobrze nasłonecznionym.
  • Gleba powinna być lekka, przepuszczalna, wilgotna.
  • Rozmnaża się przez wysiew nasion.
  • wysiewa się samorzutnie.
  • Wysiew nasion rozpoczyna się w kwietniu a kończy na początku czerwca.
  • jest rośliną odporną na trudne warunki atmosferyczne.
  • która wiąże azot z powietrza
  • Uprawa tego zioła w sąsiedztwie truskawek poprawia ich wzrost i plonowanie.
  • Zwabia liczne pszczoły
  • posadzony w pobliżu ogórków, melonów czy pomidorów uprawianych w gruncie, zwiększa plon owoców
  • chroni rośliny przed szkodnikami.
  • Okres wegetacji około 3 miesięcy.
  • W tym samym sezonie wydaje nasiona, które kiełkują i zakwitają.

OGÓRECZNIK W KUCHNI

  • W Hiszpanii i Francji stosowany jest jako przyprawa do mięsa i składnik surówek i sałatek.
  • Alzatczycy dodają go do zup pomidorowej i ziemniaczanej, dań z baraniny, do aromatyzowania pieczonych kurcząt;
  • w kuchni rosyjskiej dodaje się do dań z grzybów, zimnych zup jarzynowych, jajecznicy, barszczu ukraińskiego.

Świeżych liści używa się do:

  • aromatyzowania octów,
  • korniszonów,
  • pikli warzywnych,
  • marynat,
  • nalewek,
  • win,
  • ponczów,
  • syropów
  • napojów chłodzących
  • majonezów,
  • miękkich serów,
  • kanapek,
  • sosów,
  • sałat
  • zup – szczególnie chłodników, rosołów, botwinki, barszczu ukraińskiego.
  • Można dusić jak szpinak,
  • dodawać do zapiekanek,
  • pieczonej dyni,
  • kabaczków,
  • cukini,
  • pierogów,
  • kotletów mielonych,
  • farszów, c
  • cynaderek,
  • baraniny,
  • do warzyw
  • ogórków,
  • kalarepki,
  • salsefii,
  • szpinaku,
  • kapusty,
  • dań z leśnych grzybów,
  • gotowanej białej fasoli..
  • Całe listki można też smażyć w cieście.
  • Odświeżający smak i aromat listków doskonale komponuje się z innymi świeżymi ziołami.

Ogórecznik doskonale komponuje się w sałatkach z miętą, cząbrem, pietruszką, koprem, rozmarynem i czosnkiem.

Jasnoniebieskie kwiaty ogórecznika służą do ozdabiania

  • bitej śmietany,
  • sałatek,
  • zup,
  • dekorowania przekąsek,
  • aromatyzowania i barwienia octów,
  • kandyzowane do dekoracji ciast.
  • po zanurzeniu w ubitym białku obtaczać w cukrze pudrze i dekorować nimi sałatki owocowe i desery,
  • można też zamrażać w kostkach lodu (3-4 na kostkę) i dodawać do drinków.

Ogórecznikowe masło – nie zjełczeje
Całe młode pędy można dusić w maśle lub gotować na parze,

OGÓRECZNIK PRZEPISY

PROSTA SAŁATKA Z OGÓRECZNIKA

  • zblanszowane młode pędy
  • dodać koperek
  • dodać sos winegret,
  • zmieszać z majonezem lub śmietaną,
  • udekorowac kwiatkami ogórecznika.

ZIOŁOWY TWAROŻEK.

  • 250 g serka homogenizowanego lub wiejskiego twarożku,
  • 2 łyżki drobniutko usiekanych listków ogórecznika,
  • łyżka usiekanego szczypiorku,
  • sól,
  • szczypta cukru,
  • kilka kropli soku z cytryny,
  • łyżka kwiatów ogórecznika.
  • Utrzeć twarożek z solą, cukrem i sokiem z cytryny,
  • wymieszać ze szczypiorkiem i usiekanymi listkami ogórecznika, l
  • ekko schłodzić.
  • Przed podaniem udekorować kwiatkami ogórecznika

PERSKI CHŁODNIK. 

  • 1 l jogurtu,
  • 4 łyżki śmietany,
  • 1 duży ogórek wąż,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 1/4 szklanki drobniutko usiekanych orzechów włoskich
  • 1/4 szklanki listków ogórecznika,
  • 2 łyżki usiekanego koperku,
  • łyżka kwiatów ogórecznika,
  • sól.
  • Obranego ogórka przekroić wzdłuż na pół,
  • usunąć gniazda nasienne,
  • miąższ pokropić w cienkie słupki.
  • Jogurt dokładnie roztrzepać z roztartym z solą czosnkiem i śmietaną ,
  • przykryć, mocno schłodzić.
  • Dodać drobniutko usiekane listki ogórecznika, koperek i orzechy,
  • wymieszać,
  • wstawić na 1-2 godziny do lodówki.
  • Przed podaniem posypać kwiatami ogórecznika.

                                                        OGÓRECZNIK W MIĘTOWYM SOSIE

  1. 500 g młodych liści ogórecznika,
  2. ćwierć szklanki usiekanych orzechów włoskich,
  3. mała cebula,
  4. 2 łyżki oliwy,
  5. sól,
  6. łyżeczka soku z cytryny.

sos:

  1. 3 łyżki drobniutko usiekanej mięty, 
  2. szklanka jogurtu naturalnego, 
  3. 2 roztarte z solą ząbki czosnku.
  • Liście ogórecznika wrzucić na lekko osolony wrzątek na 1-2 minuty,
  • odcedzić,
  • przelać zimną wodą,
  • pokroić.
  • Na rozgrzanej patelni uprażyć orzechy,
  • zestawić z ognia,
  • utrzeć jogurt z miętą i czosnkiem.
  • W rondlu rozgrzać oliwę,
  • zeszklić na niej pokrojoną cebulę,
  • dodać liście ogórecznika,
  • smażyć kilka minut mieszając,
  • skropić sokiem z cytryny
  • wlać jogurt,
  • wymieszać,
  • podgrzać,
  • posypać orzechami,
  • podawać natychmiast.

Jako gorącą przekąskę lub jako dodatek do pieczonych mięs.

OGÓRECZNIK A’LA SZPINAK.

  • 500 g młodych listków ogórecznika,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • łyżka masła,
  • łyżeczka mąki,
  • 2-3 łyżki mleka,
  • pół szklanki śmietanki,
  • sól,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta startej skórki z cytryny
  • szczypta startej gałki muszkatołowej,
  • łyżka soku z cytryny.
  • Umyte liście wrzucić na 1-2 minuty na lekko osolony wrzątek
  • odcedzić,
  • przelać zimną wodą,
  • drobno usiekać.
  • W rondlu stopić masło,
  • dodać mąkę,
  • zrobić białą zasmażkę,
  • rozprowadzić zimnym mlekiem
  • mieszając gotować aż sos zgęstnieje,
  • dodać usiekane listki,
  • roztarty z solą czosnek, sok i otartą skórkę z cytryny, gałkę muszkatołową,
  • wlać śmietankę,
  • wymieszać
  • chwilę dusić.
  • Rewelacyjny dodatek do kotletów cielęcych i drobiowych.

ZIOŁOWY WINEGRET

  1. 1/4 szklanki oleju,
  2. 3 łyżki octu winnego lub soku z cytryny,
  3. mała, starta na tarce cebula,
  4. 2 roztarte z solą ząbki czosnku,
  5. 1/4 łyżeczki mielonej gorczycy,
  6. 1/4 łyżeczkipieprzu
  7. 1/4 łyżeczki cukru;
  8. łyżka usiekanych zielonych listków ogórecznika,
  9. łyżka anyżu,
  10. łyżka  melisy,
  11. łyżka koperku
  12. łyżka szczypiorku
  13. łyżka kolendry.
  • Utrzeć czosnek z pieprzem, cukrem, gorczycą, cebulą i sokiem z cytryny
  • cały czas ucierając dodawać stopniowo olej
  • lekko schłodzić
  • wymieszać z drobniutko usiekaną zielenina.
  • Swietny do:
  • surówek z papryki lub rzodkiewek
  • do gotowanych szparagów,
  • fasolki szparagowej,
  • brokułów.

    HERBATKA WZMACNIAJĄCA SERCE.

  1. 2 łyżki listków ogórecznika,
  2. łyżeczka miodu,
  3. 1,5 szklanki przegotowanej wody.
  • umyte liście wrzucić do rondelka,
  • zalać wrzątkiem,
  • gotować na małym ogniu ok. 8 minut,
  • odcedzić,
  • wymieszać z miodem.

www.herbs-hydro.pl

Comments (0)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*