Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/trady/domains/uprawiamwlasnejedzenie.pl/public_html/wp-content/themes/atelier/swift-framework/content/sf-post-formats.php on line 89

Ogórecznik lekarski (Borago officinalis) zawdzięcza swoją nazwę, dzięki ogórkowemu aromatowi liści i kwiatów.
- Pochodzi z krajów śródziemnomorskich
- znany był już w średniowieczu,
- był symbolem męstwa.
- jego liśćmi karmiono żołnierzy (pobudza on gruczoły wydzielające adrenalinę )
- łacińskie powiedzenie mówi: „Ja ogórecznik, zawsze daję odwagę”;
- w roku 1699 John Evelyn pisał:„…swą skutecznością przywraca do życia hipochondryka i rozwesela nawet najbardziej zapracowanego naukowca”,
- „daje on radość i odwagę , przepędza wszelki kłopot i smutek, dorzuć go do wina i wypij(…)wzmacnia i raduje serce, podnosi na duchu, odświeża krew i oczyszcza od różnych spalonych, wrzących wilgotności, poprawia czarną żółć, odpędza melancholię i złe sny”.
- Dawniej kwiaty tej rośliny wrzucano do kielichów na wypicie tzw. „wsiadanego” podawanych krzyżowcom przed wyruszeniem na wyprawę, zarówno w winie jak i w sałatkach i deserach niebieskie kwiatki służyły „rozweseleniu człowieka”.
- Współczesne badania potwierdzają „ogórecznik działając pobudzająco na korę nadnerczy, zwiększa produkcję adrenaliny, mobilizując organizm do działania w sytuacjach stresowych”, oczyszcza krew, wzmacnia serce – wykorzystujmy listki i niebieskie kwiaty ogórecznika. Nie dajmy się depresjom i „sprawiajmy sercu radość”.
Liście przypominają w smaku ogórek , a ponieważ mają smak lekko słony są idealnym zielem dla osób z dietą bezsolną.
- uprawiany był dawniej powszechnie w całej Europie jako roślina lecznicza- dziś na ogół, przynajmniej w Polsce zapomniany, rosnący dziko głównie nad brzegami rzek i na rumowiskach.
Niegdyś w Polsce zwany
- borakiem,
- boraczem,
- wołowym językiem,
- miodnikiem wielkim pazyrą
- ogrodną miodówką
Części jadalne to:
- młode gęsto owłosione pędy,
- liście
- kwiaty.
Używa się tylko świeżego ziela – suszone traci wszelki smak i aromat.
- Posiada specyficzny i rzadki kompleks związków organicznych i składników mineralnych. Korzystnie wpływa na proces trawienia,
- oczyszczania organizmu
- wzmacnia odporność.
- W swoim składzie zawiera rozpuszczalną krzemionkę, która jest bardzo ważna w przeciwdziałaniu chorobom naczyniowym i reumatycznym.
- pomaga zwalczać zapalenia nerek i układu moczowego
- obniża ciśnienie krwi
- reguluje poziom cholesterolu
- niweluje uszkodzenia błon śluzowych
- wspiera przy reumatyzmie
- wpiera przy leczeniu depresji, poprawia samopoczucie
- korzystnie wpływ na pracę mózgu
Tłoczony olej z nasion (Oleum Boraginis) posiada żółte zabarwienie i ma zastosowanie zarówno w lecznictwie jak i w kosmetyce.
- Zawarty w oleju kwas gamma-linoleinowy obniża poziom cholesterolu i ciśnienie zmniejszając ryzyko zatorów i zakrzepów.
- Działa również przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie.
- Olej doskonale nadaje się do pielęgnacji skóry, szczególnie suchej z tendencją do łuszczenia i chorób skóry (trądzik, oparzenia, czyraki, świąd, trudno gojące się rany).
UPRAWA OGÓRECZNIKA
- rośliną jednoroczna,
- kwitnie od czerwca do lipca,
- rośliną owadopylna i miododajna.
- Jest odporny na przymrozki (młode rośliny) i niekorzystne warunki atmosferyczne
- nasiona ogórecznika bez problemu mogą przetrwać zimę
- Ogórecznik lekarski dorasta do 60 cm.
- Konkuruje z innymi roślinami o składniki mineralne i wodę.
- Najlepiej rośnie na stanowisku dobrze nasłonecznionym.
- Gleba powinna być lekka, przepuszczalna, wilgotna.
- Rozmnaża się przez wysiew nasion.
- wysiewa się samorzutnie.
- Wysiew nasion rozpoczyna się w kwietniu a kończy na początku czerwca.
- jest rośliną odporną na trudne warunki atmosferyczne.
- która wiąże azot z powietrza
- Uprawa tego zioła w sąsiedztwie truskawek poprawia ich wzrost i plonowanie.
- Zwabia liczne pszczoły
- posadzony w pobliżu ogórków, melonów czy pomidorów uprawianych w gruncie, zwiększa plon owoców
- chroni rośliny przed szkodnikami.
- Okres wegetacji około 3 miesięcy.
- W tym samym sezonie wydaje nasiona, które kiełkują i zakwitają.
OGÓRECZNIK W KUCHNI
- W Hiszpanii i Francji stosowany jest jako przyprawa do mięsa i składnik surówek i sałatek.
- Alzatczycy dodają go do zup pomidorowej i ziemniaczanej, dań z baraniny, do aromatyzowania pieczonych kurcząt;
- w kuchni rosyjskiej dodaje się do dań z grzybów, zimnych zup jarzynowych, jajecznicy, barszczu ukraińskiego.
Świeżych liści używa się do:
- aromatyzowania octów,
- korniszonów,
- pikli warzywnych,
- marynat,
- nalewek,
- win,
- ponczów,
- syropów
- napojów chłodzących
- majonezów,
- miękkich serów,
- kanapek,
- sosów,
- sałat
- zup – szczególnie chłodników, rosołów, botwinki, barszczu ukraińskiego.
- Można dusić jak szpinak,
- dodawać do zapiekanek,
- pieczonej dyni,
- kabaczków,
- cukini,
- pierogów,
- kotletów mielonych,
- farszów, c
- cynaderek,
- baraniny,
- do warzyw
- ogórków,
- kalarepki,
- salsefii,
- szpinaku,
- kapusty,
- dań z leśnych grzybów,
- gotowanej białej fasoli..
- Całe listki można też smażyć w cieście.
- Odświeżający smak i aromat listków doskonale komponuje się z innymi świeżymi ziołami.
Ogórecznik doskonale komponuje się w sałatkach z miętą, cząbrem, pietruszką, koprem, rozmarynem i czosnkiem.
Jasnoniebieskie kwiaty ogórecznika służą do ozdabiania
- bitej śmietany,
- sałatek,
- zup,
- dekorowania przekąsek,
- aromatyzowania i barwienia octów,
- kandyzowane do dekoracji ciast.
- po zanurzeniu w ubitym białku obtaczać w cukrze pudrze i dekorować nimi sałatki owocowe i desery,
- można też zamrażać w kostkach lodu (3-4 na kostkę) i dodawać do drinków.
Ogórecznikowe masło – nie zjełczeje
Całe młode pędy można dusić w maśle lub gotować na parze,
OGÓRECZNIK PRZEPISY
PROSTA SAŁATKA Z OGÓRECZNIKA
- zblanszowane młode pędy
- dodać koperek
- dodać sos winegret,
- zmieszać z majonezem lub śmietaną,
- udekorowac kwiatkami ogórecznika.
ZIOŁOWY TWAROŻEK.
- 250 g serka homogenizowanego lub wiejskiego twarożku,
- 2 łyżki drobniutko usiekanych listków ogórecznika,
- łyżka usiekanego szczypiorku,
- sól,
- szczypta cukru,
- kilka kropli soku z cytryny,
- łyżka kwiatów ogórecznika.
- Utrzeć twarożek z solą, cukrem i sokiem z cytryny,
- wymieszać ze szczypiorkiem i usiekanymi listkami ogórecznika, l
- ekko schłodzić.
- Przed podaniem udekorować kwiatkami ogórecznika
PERSKI CHŁODNIK.
- 1 l jogurtu,
- 4 łyżki śmietany,
- 1 duży ogórek wąż,
- 3-4 ząbki czosnku,
- 1/4 szklanki drobniutko usiekanych orzechów włoskich
- 1/4 szklanki listków ogórecznika,
- 2 łyżki usiekanego koperku,
- łyżka kwiatów ogórecznika,
- sól.
- Obranego ogórka przekroić wzdłuż na pół,
- usunąć gniazda nasienne,
- miąższ pokropić w cienkie słupki.
- Jogurt dokładnie roztrzepać z roztartym z solą czosnkiem i śmietaną ,
- przykryć, mocno schłodzić.
- Dodać drobniutko usiekane listki ogórecznika, koperek i orzechy,
- wymieszać,
- wstawić na 1-2 godziny do lodówki.
- Przed podaniem posypać kwiatami ogórecznika.
OGÓRECZNIK W MIĘTOWYM SOSIE
- 500 g młodych liści ogórecznika,
- ćwierć szklanki usiekanych orzechów włoskich,
- mała cebula,
- 2 łyżki oliwy,
- sól,
- łyżeczka soku z cytryny.
sos:
- 3 łyżki drobniutko usiekanej mięty,
- szklanka jogurtu naturalnego,
- 2 roztarte z solą ząbki czosnku.
- Liście ogórecznika wrzucić na lekko osolony wrzątek na 1-2 minuty,
- odcedzić,
- przelać zimną wodą,
- pokroić.
- Na rozgrzanej patelni uprażyć orzechy,
- zestawić z ognia,
- utrzeć jogurt z miętą i czosnkiem.
- W rondlu rozgrzać oliwę,
- zeszklić na niej pokrojoną cebulę,
- dodać liście ogórecznika,
- smażyć kilka minut mieszając,
- skropić sokiem z cytryny
- wlać jogurt,
- wymieszać,
- podgrzać,
- posypać orzechami,
- podawać natychmiast.
Jako gorącą przekąskę lub jako dodatek do pieczonych mięs.
OGÓRECZNIK A’LA SZPINAK.
- 500 g młodych listków ogórecznika,
- 2-3 ząbki czosnku,
- łyżka masła,
- łyżeczka mąki,
- 2-3 łyżki mleka,
- pół szklanki śmietanki,
- sól,
- szczypta pieprzu,
- szczypta startej skórki z cytryny
- szczypta startej gałki muszkatołowej,
- łyżka soku z cytryny.
- Umyte liście wrzucić na 1-2 minuty na lekko osolony wrzątek
- odcedzić,
- przelać zimną wodą,
- drobno usiekać.
- W rondlu stopić masło,
- dodać mąkę,
- zrobić białą zasmażkę,
- rozprowadzić zimnym mlekiem
- mieszając gotować aż sos zgęstnieje,
- dodać usiekane listki,
- roztarty z solą czosnek, sok i otartą skórkę z cytryny, gałkę muszkatołową,
- wlać śmietankę,
- wymieszać
- chwilę dusić.
- Rewelacyjny dodatek do kotletów cielęcych i drobiowych.
ZIOŁOWY WINEGRET
- 1/4 szklanki oleju,
- 3 łyżki octu winnego lub soku z cytryny,
- mała, starta na tarce cebula,
- 2 roztarte z solą ząbki czosnku,
- 1/4 łyżeczki mielonej gorczycy,
- 1/4 łyżeczkipieprzu
- 1/4 łyżeczki cukru;
- łyżka usiekanych zielonych listków ogórecznika,
- łyżka anyżu,
- łyżka melisy,
- łyżka koperku
- łyżka szczypiorku
- łyżka kolendry.
- Utrzeć czosnek z pieprzem, cukrem, gorczycą, cebulą i sokiem z cytryny
- cały czas ucierając dodawać stopniowo olej
- lekko schłodzić
- wymieszać z drobniutko usiekaną zielenina.
- Swietny do:
- surówek z papryki lub rzodkiewek
- do gotowanych szparagów,
- fasolki szparagowej,
- brokułów.
HERBATKA WZMACNIAJĄCA SERCE.
- 2 łyżki listków ogórecznika,
- łyżeczka miodu,
- 1,5 szklanki przegotowanej wody.
- umyte liście wrzucić do rondelka,
- zalać wrzątkiem,
- gotować na małym ogniu ok. 8 minut,
- odcedzić,
- wymieszać z miodem.
www.herbs-hydro.pl