Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/trady/domains/uprawiamwlasnejedzenie.pl/public_html/wp-content/themes/atelier/swift-framework/content/sf-post-formats.php on line 89

Pachnotka – Shiso – Perilla – mięta japońska
Pachnotka to roślina o niepowtarzalnym aromacie, który łączy woń mięty, kopru, anyżu i jabłka. Ma wszechstrone zastosowanie w kuchni i medycynie (naukowcy z Uniwersytetu Osaka udowodnili że pachnotka ma większą moc niż kwas askorbinowy co czyni ją jednym z najmocniejszych antyoksydantów)
W naszym kraju uprawiana jest jako roślina ozdobna, ale warto ją wykorzystać również w kuchni do mięs, dziczyzny, dań z soi, marynat.
W krajach Azjatyckich liście perilli stosuje się do potraw rybnych i owoców morza. Japończycy nie wyobrażają sobie bez niej sushi (dzięki jej właściwościom odkażającym). Chińczycy przyrządzają liście pachnotki smażąc je z czosnkiem i warzywami a z suszonych liści przygotowują herbatę. Natomiast w Koreańczycy używają nasion shiso podobnie do nasion sezamu. W Indiach i Nepalu nasiona perilli mielone są razem z chilii i przygotowuje pasty i dipy. W 2009 roku Pepsi wprowadziło nawet specjalną serię Pepsi Shiso.
Natomiast Amerykanie dodają ją do dań z mięsa wołowego
Liście pachnotki jajowate, pikowane. Kwiaty są dość drobne i pojawiają się w drugiej połowie lata (można wykorzystać je do sałatek). Sama roślina może urosnąć nawet do wysokości 1 metra.
Liście perilli zawierają:
- kwas rozmarynowy (m.in.wykazuje właściwości łagodzące objawy alergii pokarmowych)
- wapń
- potas
- witaminy A i C
Olej perilii:
- duża zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych
- flawonoidy
- antocyjany
Wykazuje właściwości
- przeciwutleniające
- przeciwzapalne
- przeciwbakteryjne
- przeciwwirusowe
- przeciwalergiczne
Olej z nasion pachnotki zawiera dwukrotnie więcej kwasów omega-3 niz mięso ryb. Znajduje on szerokie zastosowanie w kosmetyce. Doskonale sprawdza sie przy leczeniu trądziku młodzieńczego, zwiększa elastyczność i jędrność skóry, przyspiesza gojenie ran.
Dzięki dużej zawartości olejków eterycznych pachnotka znajduje zastosowanie również w przemyśle perfumeryjnym.
Występuje w kilku odmianach:
- shiso zielone Perilla frutescens var. crispa
- shiso czerwone Perilla frutescens var. prpurascens
- W Korei szeroko stosuje się (tzw. Zi Su Perilla frutescens var. frutescens, charakterystyczna purpurowa spodnia część liścia
Uprawa pachnotki
- Nasiona perilli wymagają stratyfikacji (przemożenia) przez okres 3 miesięcy.
- Wysiewamy je w kwietniu pod osłonami
- Do gruntu sadzimy w drugiej połowie maja (wrażliwość na przymrozki)
- Miejsce: słoneczne
- gleba: żyzna i próchnicza
- roślina dobrze po przycięciu dobrze się krzaczy
PERILLA W KUCHNI
PESTO Z PERILLI
Składniki
- 3 pęczki liści pachnotki
- 6 – 7 ząbków czosnku
- 3 łyżki orzechów piniowych/nerkowca
- 1/3 szklanki oliwy
- 5 łyżek startego parmezanu
- 2 łyżeczki soli i pieprzu
Przepis:
- Prażymy orzechy na suchej patelni przez około 2-3minuty.
- Liście perilli płuczemy i ucieramy moździerzem z orzechami i czosnkiem (lub przepuszczamy przez zwykłą maszynkę do mielenia albo użyć blendera).
- dodajemy starty ser, sól, pieprz oraz wlewamy oliwę.
- Jeżeli konsystencja jest zbyt sucha, dodajemy jeszcze oliwy
Podawać:
- z gorącym makaronem
- na kanapki lub pomidorki!!
SAŁATKA Z PIECZONYCH WARZYW Z PERILLĄ
Składniki
- bakłażan
- cukinia
- papryka
- oliwa
- sok z cytryny
- sól
- liście perilli
Przepis
- Warzywa umyć, pokroić, rozłożyć na wielkiej blasze,
- skropić oliwą
- piec ok. 15 minut w 190°C.
- warzywa powinny zostać nieco jędrne.
- warzywa ostudzić i doprawić listkami perilli, solą
- polać sosem z oliwy i cytryny.
CURRY Z TUŃCZYKIEM I PERILLĄ
Składniki
- 700 g fileta z tuńczyka
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1½ łyżki czerwonej pasty curry
- 6 łyżek mleka kokosowego
- 200 ml wody
- szklanka liści perilli (oberwać łodyżki)
- 1 łyżeczka sosu rybnego
Przepis
- piekarnik nagrzewamy do 180 C.
- wykładamy blache papierem do pieczenia i
- układamy na nim tuńczyka.
- pieczemy 30 min.
- studzimy i kroimy rybę na kawałki.
- odstawiamy.
- rozgrzawamy olej w garnku.
- dodajemy pastę curry i smażymy, mieszając, aż zacznie mocno pachnieć.
- Wlawamy mleko kokosowe i gotujemy na średnim ogniu przez 4 min.
- wlewamy wodę, doprowadzamy do wrzenia i
- dodajemy tuńczyka.
- Gotujemy 3 min.
- Wrzucamy perillę i gotujemy jeszcze 1 min. (nie dłużej, gdyż zioło straci zapach).
Serwujemy z „uparowanym” ryżem.
LEMONIANA Z PERILLĄ
- 3/4 szklanki syropu z shiso
- 1/2 szklanki soku z cytryny
- 10-15 kostek lodu
- 3-4 szklanki wody gazowanej
Przepis
- syrop mieszamy z sokiem z cytryny
- dodajemy lód
- rozcieńczamy wodą gazowaną.
- wychodzi około 1,5 litra lemoniady
SYROP Z PERILLĄ
Składniki
- 1 szklanka wody
- 1/2 szklanki cukru
- 10 liści perilli, pocięte w paski
Przepis
- gotujemy wodę z cukrem aż się rozpuści (około 10minut)
- zdejmujemy z ognia,
- dodajemy liście perilli,
- przykrywamy i odstawiamy na 10 minut.
- syrop przecedźamy i studzimy.
- wychodzi około 3/4 szklanki syropu.
Syrop aromatyzowany liśćmi shiso świetnie komponuje się w drinkach z wódką