Oblubienica Japończyków – Pachnotka – Shiso – Perilla – Mięta japońska

Oblubienica Japończyków – Pachnotka – Shiso – Perilla – Mięta japońska
7 lutego 2016 herbshydroadministruje

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/trady/domains/uprawiamwlasnejedzenie.pl/public_html/wp-content/themes/atelier/swift-framework/content/sf-post-formats.php on line 89

Pachnotka – Shiso – Perilla – mięta japońska

       Pachnotka to roślina o niepowtarzalnym aromacie, który łączy  woń mięty, kopru, anyżu i jabłka. Ma wszechstrone zastosowanie w kuchni i medycynie (naukowcy z Uniwersytetu Osaka udowodnili że pachnotka ma większą moc niż kwas askorbinowy co czyni ją jednym z najmocniejszych antyoksydantów)

        W naszym kraju uprawiana jest jako roślina ozdobna, ale warto ją wykorzystać również w kuchni do mięs, dziczyzny, dań z soi, marynat. 


W krajach Azjatyckich liście perilli stosuje się do potraw rybnych i owoców morza. Japończycy nie wyobrażają sobie bez niej sushi (dzięki jej właściwościom odkażającym). Chińczycy przyrządzają liście pachnotki smażąc je z czosnkiem i warzywami a z suszonych liści przygotowują herbatę. Natomiast w Koreańczycy używają nasion shiso podobnie do nasion sezamu.  W Indiach i Nepalu nasiona perilli mielone są razem z chilii i przygotowuje pasty i dipy.   W 2009 roku Pepsi wprowadziło nawet specjalną serię Pepsi Shiso. 

Natomiast Amerykanie dodają ją do dań z mięsa wołowego
Liście pachnotki jajowate, pikowane. Kwiaty są dość drobne i pojawiają się w drugiej połowie lata (można wykorzystać je do sałatek). Sama roślina może urosnąć nawet do wysokości 1 metra.

Liście perilli zawierają:

  • kwas rozmarynowy (m.in.wykazuje właściwości łagodzące objawy alergii pokarmowych)
  • wapń
  • potas
  • witaminy A i C

Olej perilii:

  • duża zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych
  • flawonoidy
  • antocyjany

Wykazuje właściwości 

  • przeciwutleniające
  • przeciwzapalne
  • przeciwbakteryjne
  • przeciwwirusowe
  • przeciwalergiczne

Olej z nasion pachnotki zawiera dwukrotnie więcej kwasów omega-3 niz mięso ryb. Znajduje on szerokie zastosowanie w kosmetyce. Doskonale sprawdza sie przy leczeniu trądziku młodzieńczego, zwiększa elastyczność i jędrność skóry, przyspiesza gojenie ran. 

Dzięki dużej zawartości olejków eterycznych pachnotka znajduje zastosowanie również w przemyśle perfumeryjnym.
Występuje w kilku odmianach: 

  • shiso zielone  Perilla frutescens var. crispa 
  • shiso czerwone Perilla frutescens var. prpurascens
  • W Korei szeroko stosuje się (tzw. Zi Su Perilla frutescens var. frutescens,  charakterystyczna purpurowa spodnia część liścia

Uprawa pachnotki

  • Nasiona perilli wymagają stratyfikacji (przemożenia) przez okres 3 miesięcy. 
  • Wysiewamy je w kwietniu pod osłonami
  • Do gruntu sadzimy w drugiej połowie maja (wrażliwość na przymrozki)
  • Miejsce: słoneczne
  • gleba: żyzna i próchnicza
  • roślina dobrze po przycięciu dobrze się krzaczy 

PERILLA W KUCHNI

PESTO Z PERILLI

Składniki

  • 3 pęczki liści pachnotki
  • 6 – 7 ząbków czosnku
  • 3 łyżki orzechów piniowych/nerkowca
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 5 łyżek startego parmezanu
  • 2 łyżeczki soli i pieprzu

Przepis:

  • Prażymy orzechy na suchej patelni przez około 2-3minuty.
  • Liście perilli płuczemy i ucieramy moździerzem z orzechami i czosnkiem (lub przepuszczamy przez zwykłą maszynkę do mielenia albo użyć blendera).
  • dodajemy starty ser, sól, pieprz oraz wlewamy oliwę.
  • Jeżeli konsystencja jest zbyt sucha, dodajemy jeszcze oliwy

Podawać:

  • z gorącym makaronem
  • na kanapki lub pomidorki!!

SAŁATKA Z PIECZONYCH WARZYW Z PERILLĄ

Składniki

  • bakłażan
  • cukinia
  • papryka
  • oliwa
  • sok z cytryny
  • sól
  • liście perilli

Przepis

  • Warzywa umyć, pokroić, rozłożyć na wielkiej blasze,
  • skropić oliwą
  • piec ok. 15 minut w 190°C.
  • warzywa powinny zostać nieco jędrne.
  • warzywa ostudzić i doprawić listkami perilli, solą
  • polać sosem z oliwy i cytryny.

CURRY Z TUŃCZYKIEM I PERILLĄ

Składniki

  • 700 g fileta z tuńczyka
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1½ łyżki czerwonej pasty curry
  • 6 łyżek mleka kokosowego
  • 200 ml wody
  • szklanka liści perilli (oberwać łodyżki)
  • 1 łyżeczka sosu rybnego

Przepis

  • piekarnik nagrzewamy do 180 C.
  • wykładamy blache papierem do pieczenia i 
  • układamy na nim tuńczyka. 
  • pieczemy 30 min. 
  • studzimy i kroimy rybę na kawałki. 
  • odstawiamy.
  • rozgrzawamy olej w garnku.
  • dodajemy pastę curry i smażymy, mieszając, aż zacznie mocno pachnieć. 
  • Wlawamy mleko kokosowe i gotujemy na średnim ogniu przez 4 min. 
  • wlewamy wodę, doprowadzamy do wrzenia i 
  • dodajemy tuńczyka. 
  • Gotujemy 3 min. 
  • Wrzucamy perillę i gotujemy jeszcze 1 min. (nie dłużej, gdyż zioło straci zapach).

Serwujemy z „uparowanym” ryżem.

LEMONIANA Z PERILLĄ
  • 3/4 szklanki syropu z shiso
  • 1/2 szklanki soku z cytryny
  • 10-15 kostek lodu
  • 3-4 szklanki wody gazowanej

Przepis

  • syrop mieszamy z sokiem z cytryny
  • dodajemy lód
  • rozcieńczamy wodą gazowaną. 
  • wychodzi około 1,5 litra lemoniady
SYROP Z PERILLĄ

Składniki

  • 1 szklanka wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 10 liści perilli, pocięte w paski

Przepis

  • gotujemy wodę z cukrem aż się rozpuści (około 10minut)
  • zdejmujemy z ognia, 
  • dodajemy liście perilli, 
  • przykrywamy i odstawiamy na 10 minut. 
  • syrop przecedźamy i studzimy. 
  • wychodzi około 3/4 szklanki syropu.

Syrop aromatyzowany liśćmi shiso świetnie komponuje się w drinkach z wódką

herbs-hydro.pl

Comments (0)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*