Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/trady/domains/uprawiamwlasnejedzenie.pl/public_html/wp-content/themes/atelier/swift-framework/content/sf-post-formats.php on line 89

Nikogo nie trzeba przekonywać do jedzenia marchewek – są bogate w beta-karoten, witaminy C, E, witaminy z grupy B, błonnik, mikroelementy, przeciwutleniacze oraz olejki eteryczne. Wzmacnia włosy, paznokcie i nadaje skórze elastyczność a zawarty w niej retinol poprawia wzrok i dodaje blask oczom. Ale kto z Was pomyślał aby mieć własne, wyhodowane na balkonie? Dlaczego nie?
Co warto wiedzieć:
- Wybieramy nasiona– od odmiany zależy wielkość pojemnika jaki musimy użyć. Mniejsze marchewki (np. paryżanka) możemy uprawiać w doniczkach o wysokości co najmniej 30cm. Dla większych odmian potrzebujemy odpowiednio większych pojemników.
- Pojemnik uprawowy – Wybieramy odpowiedni do odmiany i upewniamy się że jest czysty, ew. dezynfekujemy. Upewniamy się czy od spodu są otwory drenażowe
3. Podłoże uprawowe – marchewki wymagają lekkiego podłoża (w innym przypadku ich wzrost będzie spowolniony). Możemy zastosować dobrą ziemie ekologiczną z domieszką perlitu lub wermikulitu, mieszankę kompostu z piaskiem. Dobrym rozwiązaniem jest wyłożyć dno doniczki włóknem kokosowym (tworząc w ten sposób zasobną w węgiel warstwę). Możemy też zmieszać je z ziemią co dodatkowo rozluźni podłoże. p.s. Biobizz ma 2 rodzaje podłoża – lightmix (do siania) i all mix – do gotowych sadzonek. Użyłem ALLMIX…zobaczymy. A! 20 litrów podłoża starczy nam na 4 doniczki 40x18x14cm
4. Oświetlenie – Marchewki poradzą sobie w ocienionym miejscu, ale najlepsze będzie mieszanina światła bezpośredniego i rozproszonego.
5. Marchewki wysiewamy od początku marca.
Zaczynamy! Dziś pomagała mi moja kochana, 3-letnia asystentka :):
- Wkładamy podłoże uprawowe do miski i podlewamy odstaną wodą.Mieszamy tak aby po ściśnięciu wyciekało nam kilka kropel wody.
2. Wypełniamy doniczkę cienką warstwą keramzytu (drenaż) i podłożem. Zostawiamy 3cm od góry.
3. Palcem robimy dziurki o głębokości około 1cm (w rozstawie co najmniej 8cm)
4. Do każdej dziurki wsypujemy po 3 nasionka. Jeżeli wykiełkuje nam więcej nasionek z jednej dziurki, wybierzemy najsilniejszą roślinkę a resztę usuniemy.
5. Nasiona przysypujemy ziemią / wermikulitem / perlitem. Nie przyklepujemy!! Podlewamy (spryskujemy). Ja spryskuje wodą z BIOBIZZ Acti-Vera i BIOBIZZ Root Juice
6. Stawiamy doniczkę w oświetlonym przez co najmniej 6 godzin miejscu.
Uprawa:
- Luźne podłoże szybciej wysycha – regularnie podlewamy.
- W razie potrzeby nawozimy, najlepiej ekologicznymi nawozami.
- Gdy natka zacznie więdnąć i słabnąć – usypujemy z ziemi wokół marchewki kopczyk – pomoże to liściom się podnieść. Tak samo robimy gdy korzeń zbyt wcześnie wychyli się z ziemi (zapobiega to dostępowi światła i w konsekwencji zazielenieniu się korzenia)
Zbiór:
- Marchewka sama nam pokarze że jest gotowa do zbioru – wychyli się z ziemi. Jeżeli zrobi to za wcześnie (wielkość marchewki nam nie odpowiada) usypujemy wokół niej kopczyk.
- Jeżeli marchewka nie wychyla się – możemy delikatnie odgarnąć ziemie, sprawdzić grubość marchewki (powinna mieć około 3 cm) i znowu przysypać ziemią.
- Marchewki zbieramy poprzez chwycenie jej za natkę i wyciągnięcie z ziemi 🙂
Przechowywanie:
- Marchewki można długo przechowywać (nawet kilka miesięcy) pod warunkiem że:a) zaraz po zbiorze jej nie umyjemy
b) usuniemy nać (bo wyciąga wilgoć)
Lope