SIEJEMY! RZODKIEWKA

SIEJEMY! RZODKIEWKA
3 marca 2016 herbshydroadministruje

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/trady/domains/uprawiamwlasnejedzenie.pl/public_html/wp-content/themes/atelier/swift-framework/content/sf-post-formats.php on line 89

Rzodkiewka daje wiele radości z uprawy. Świetny smak i szybkość uprawy to jej podstawowe zalety. Jest źródłem witamin C, B1, B2, wapnia, fosforu, żelaza.. Wykazuje działanie krwiotwórcze, a ze względu na swoja niską kaloryczność polecana w dietach wyszczuplających. Zebrana wcześniej nie ma tak ostrego smaku, który i tak można złagodzić poprzez marynowanie.

Co warto wiedzieć:

  1. Wybieramy nasiona – od odmiany zależy wielkość pojemnika jaki musimy użyć. Jeżeli chcemy eksperymentować z uprawą dłuższych rzodkiew takich jak rzodkiew japońska musimy zaopatrzyć się w większe pojemniki (dorasta do 45cm długości ale musimy na nią czekać 8 tygodni)
  2. Pojemnik uprawowy – Wybieramy odpowiedni do odmiany i upewniamy się że jest czysty, ew. dezynfekujemy.
  3. Podłoże uprawowe – rzodkiewki nie są wymagające – wystarczy im dobra, żyzna ziemia ekologiczna. Ważne aby zapewnić dobry drenaż.
  4. Oświetlenie – Rzodkiewki poradzą sobie w ocienionym, chłodnym miejscu. Dlatego też można je uprawiać od wczesnej wiosny (lub wczesną jesienią)
  5. Rzodkiewki wysiewamy od początku marca. Od posiania do zbioru wystarczą czasem tylko 3 tygodnie.
  6. Do jedzenia nadają się również liście.
  7. Nie czekamy aż rzodkiewka osiągnie wielkość piłek tenisowych – najsmaczniejsze są małe i soczyste.

Zaczynamy:

  1. Podłoże mieszamy z wodą.Wypełniamy doniczkę keramzytem i podłożem . Zostawiamy 3cm od góry.

IMG_2522 IMG_2523 IMG_2532 IMG_2533

2. Palcem robimy dziurki o głębokości około 1 cm (w rozstawie co najmniej 5cm). Do każdej dziurki wsypujemy po 3 nasionka. Jeżeli wykiełkuje nam więcej nasionek z jednej dziurki, wybierzemy najsilniejszą roślinkę a resztę usuniemy.

IMG_2534 IMG_2546 IMG_2539 IMG_2537

3. Nasiona przysypujemy ziemią / wermikulitem / perlitem. Nie przyklepujemy!! Podlewamy (spryskujemy roztworem acti-vera ). Aby zapewnić optymalne warunki dla wykiełkowania zakrywamy doniczkę na kilka dni folią spożywczą

IMG_2538 IMG_2545 IMG_2544

4. Stawiamy doniczkę w oświetlonym przez co najmniej 6 godzin miejscu (lub pod specjalną świetlówką)

5. Gdy roślinki wzejdą, zdejmujemy folie i spryskujemy wodą

Uprawa:

  1. Podlewamy regularnie, w równych odstępach czasu. Dzięki temu rzodkiewki rosną szybciej i mają łagodniejszy smak.
  2. Rzodkiewkę w nowych pojemnikach dosiewamy co kilka tygodni – zapewni to nam dostęp do świeżych warzyw (nie będziemy musieli znowu czekać 🙂 )

Zbiór:

  1. Rzodkiewka (tak jak marchewka) sama nam pokarze kiedy jest gotowa do zbioru – korzenie wypchną bulwę z ziemi.
  2. Jeżeli rzodkiewka nie wychyla się – możemy delikatnie odgarnąć ziemie, sprawdzić grubość (średnica powinna wynosić 2,5cm) i znowu przysypać ziemią.
  3. Rzodkiewki zbieramy poprzez chwycenie jej za natkę i wyciągnięcie z ziemi 🙂

Przechowywanie:

1. Rzodkiewkę można długo przechowywać (nawet kilka tygodni), w plastikowym pojemniku w lodówce, pod warunkiem że:

a) zaraz po zbiorze jej nie umyjemy

b) usuniemy nać (bo wyciąga wilgoć) – nać można zjeść! 🙂

2. Rzodkiewkę z powodzeniem możemy marynować 🙂

Lope

herbs-hydro.pl

Comments (0)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*