Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/trady/domains/uprawiamwlasnejedzenie.pl/public_html/wp-content/themes/atelier/swift-framework/content/sf-post-formats.php on line 89

Istnieje wiele odmian sałaty, różniących się kształtem, wielkością, kolorem, smakiem (łagodniejsze, ostrzejsze). Zawierają witaminy C, A i mikroelementy (magnes, potas, żelazo, fosfor). Dajcie się namówić i spróbujcie w tym sezonie poeksperymentować z kilkoma 🙂
Co warto wiedzieć:
- W uproszczeniu, można wyróżnić 2 podstawowe rodzaje sałaty:a) sałata liściowa – nie wykształcają główek (liście luźno wyrastają z pędu). Wysiewamy gęsto – choć z umiarem 🙂 Możemy uprawiać kilka odmian naraz. Rosną szybciej niż głowiaste.
b) sałata głowiasta – ich liście tworzą zwartą kulistą główkę. Ich nasiona wysiewamy pojedynczo (odstęp umożliwi rozwój całej głowy)
- Sałata ma płytki system korzeniowy – wystarcza nam średniej wielkości pojemniki.
- Podłoże – sałata nie jest wymagająca pod tym względem ale warto wybierać ekologiczną ziemie uprawową.
- Sałata dobrze radzi sobie we wnętrzach – najlepsza temperatura do uprawy to 15-20 C
Zaczynamy:
- Wypełniamy doniczkę podłożem zmieszanym z wodą (pamiętajmy o drenażu). Zostawiamy 3cm od góry.
2. Nasiona sałaty siejemy na wierzchu – zwracamy uwagę aby nasiona nie leżały zbyt blisko (w zależności od rodzaju sałaty). Do średniej wielkości doniczki wsypujemy około 20sztuk nasion. Nasiona przysypujemy CIENKĄ warstwą ziemi /perlitem. Nie przyklepujemy!!
3. Spryskujemy wodą (możemy użyć roztworu wody i stymulatora ekologicznego) tak aby ziemia była wilgotna a nie mokra. NIE używamy konewki.
4. Dobrym sposobem na sprawdzanie czy ziemia jest odpowiednio wilgotna – wsadzamy palec w ziemie na głębokość około centymetra – jeżeli po wyjęciu palec jest suchy – podlewamy (spryskujemy)
5. Sałata wolno wschodzi – uzbrójmy się w cierpliwość. Jeżeli po kilku tygodniach nic się nie stanie oznacza to że miała za dużo wilgoci, za mało światła albo nasiona były kiepskiej jakości.
Uprawa:
- Na początku spryskujemy nasiona sałaty raz dziennie, najlepiej z samego rana.
- Gdy sałata trochę podrośnie podlewamy rośliny od dołu – na spodek. Nie pozwalamy aby woda stała w podstawce – nadmiar po 10minutach wylewamy (zapobiegniemy w ten sposób gniciu korzeni)
- Jeżeli kilka siewek wyrasta z tego samego miejsca, słabsze delikatnie wyrywamy (przesadzamy w inne miejsce lub na miejscu zjadamy 🙂 )
- Jeżeli wzrost jest za wolny – nawozimy (raz w tygodniu przez 3 tygodnie). Pamiętajmy że więcej nawozu nie oznacza lepiej.
Zbiór:
- Sałatę zbieramy kiedy przyjdzie nam na to ochota. Możemy już scinać małe, 15 cm listki
- Pamiętajmy aby ścinać zewnętrzne listki. Wewnętrzne listki zostawiamy – znajdujący się tam stożek wzrostu – zapełni nam kolejne listki.
Przechowywanie:
- Zrywajmy tyle listków ile potrzebujemy w danym momencie a roślinie dajmy szanse na wykształcenie kolejnych.
- Sałatę najlepiej przechowywać w szklanym pojemniku lub plastikowym na dolnej półce lodówki.
Lope