SIEJEMY! SAŁATA

SIEJEMY! SAŁATA
3 marca 2016 herbshydroadministruje

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/trady/domains/uprawiamwlasnejedzenie.pl/public_html/wp-content/themes/atelier/swift-framework/content/sf-post-formats.php on line 89

Istnieje wiele odmian sałaty, różniących się kształtem, wielkością, kolorem, smakiem (łagodniejsze, ostrzejsze). Zawierają witaminy C, A i mikroelementy (magnes, potas, żelazo, fosfor). Dajcie się namówić i spróbujcie w tym sezonie poeksperymentować z kilkoma 🙂

Co warto wiedzieć:

  1. W uproszczeniu, można wyróżnić 2 podstawowe rodzaje sałaty:a) sałata liściowa – nie wykształcają główek (liście luźno wyrastają z pędu). Wysiewamy gęsto – choć z umiarem 🙂 Możemy uprawiać kilka odmian naraz. Rosną szybciej niż głowiaste.

    b) sałata głowiasta – ich liście tworzą zwartą kulistą główkę. Ich nasiona wysiewamy pojedynczo (odstęp umożliwi rozwój całej głowy)

  2. Sałata ma płytki system korzeniowy – wystarcza nam średniej wielkości pojemniki.
  3. Podłoże – sałata nie jest wymagająca pod tym względem ale warto wybierać ekologiczną ziemie uprawową.
  4. Sałata dobrze radzi sobie we wnętrzach – najlepsza temperatura do uprawy to 15-20 C

Zaczynamy:

  1. Wypełniamy doniczkę podłożem zmieszanym z wodą (pamiętajmy o drenażu). Zostawiamy 3cm od góry.

IMG_2522 IMG_2523 IMG_2526 IMG_2532 IMG_2533

2. Nasiona sałaty siejemy na wierzchu – zwracamy uwagę aby nasiona nie leżały zbyt blisko (w zależności od rodzaju sałaty). Do średniej wielkości doniczki wsypujemy około 20sztuk nasion. Nasiona przysypujemy CIENKĄ warstwą ziemi /perlitem. Nie przyklepujemy!!

IMG_2545

3. Spryskujemy wodą (możemy użyć roztworu wody i stymulatora ekologicznego) tak aby ziemia była wilgotna a nie mokra. NIE używamy konewki.

4. Dobrym sposobem na sprawdzanie czy ziemia jest odpowiednio wilgotna – wsadzamy palec w ziemie na głębokość około centymetra – jeżeli po wyjęciu palec jest suchy – podlewamy (spryskujemy)

5. Sałata wolno wschodzi – uzbrójmy się w cierpliwość. Jeżeli po kilku tygodniach nic się nie stanie oznacza to że miała za dużo wilgoci, za mało światła albo nasiona były kiepskiej jakości.

Uprawa:

  1. Na początku spryskujemy nasiona sałaty raz dziennie, najlepiej z samego rana.
  2. Gdy sałata trochę podrośnie podlewamy rośliny od dołu – na spodek. Nie pozwalamy aby woda stała w podstawce – nadmiar po 10minutach wylewamy (zapobiegniemy w ten sposób gniciu korzeni)
  3. Jeżeli kilka siewek wyrasta z tego samego miejsca, słabsze delikatnie wyrywamy (przesadzamy w inne miejsce lub na miejscu zjadamy 🙂 )
  4. Jeżeli wzrost jest za wolny – nawozimy (raz w tygodniu przez 3 tygodnie). Pamiętajmy że więcej nawozu nie oznacza lepiej.

Zbiór:

  1. Sałatę zbieramy kiedy przyjdzie nam na to ochota. Możemy już scinać małe, 15 cm listki
  2. Pamiętajmy aby ścinać zewnętrzne listki. Wewnętrzne listki zostawiamy – znajdujący się tam stożek wzrostu – zapełni nam kolejne listki.

Przechowywanie:

  1. Zrywajmy tyle listków ile potrzebujemy w danym momencie a roślinie dajmy szanse na wykształcenie kolejnych.
  2. Sałatę najlepiej przechowywać w szklanym pojemniku lub plastikowym na dolnej półce lodówki.

Lope

herbs-hydro.pl

Comments (0)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*