Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/trady/domains/uprawiamwlasnejedzenie.pl/public_html/wp-content/themes/atelier/swift-framework/content/sf-post-formats.php on line 89

SKŁADNIKI ODŻYWCZE I ICH BADANIE
(ECMETR / ELEKTROKONDUKTOMETR)
W uprawach roślin, szczególnie w hydroponice, jednym z najważniejszych elementów, będących tez jednocześnie najtrudniejszym jest stosowanie pożywek mineralnych.
Trzeba pamiętać, które pierwiastki wchodzą w skład roślin. Należy znać objawy niedoboru lub braku. Należy być również zorientowanym, jakie pożywki dostępne na rynku, do jakich gatunków i na jaką fazę wzrostu. Pożywki można przygotować osobiście, aczkolwiek ten wątek nie będzie poruszany w tym miejscu
Analizując skład chemiczny roślin możemy zauważyć bogactwo różnych pierwiastków. Te ,które występują w znacznych ilościach są makroelementy. Mikroelementami występują natomiast
w ilościach śladowych.
Pierwiastki takie jak tlen, węgiel i wodór pobieranie są w postaci gazu (CO2) oraz wody (H2O). Pozostałe pierwiastki roślina pobiera za pomocą korzeni w postaci soli mineralnych.
Makroelementy stanowią ponad 0,01% świeżej masy roślin |
Makroelementy stanowią od 0,001% do 0,00001% świeżej masy rośliny |
Azot |
mangan |
Fosfor |
Bor |
Potas |
Cynk |
Wapń |
Miedź |
Magnez |
Molibden |
Siarka |
lit |
żelazo |
bar |
chlor |
kobalt |
krzem |
jod |
glin |
inne |
sód |
Urządzeniem badającym prawidłowe stężenie składników odżywczych w wodzie oraz ilości składników pobieranych przez rośliny, jest Elektrokonduktometr, wartość wyrażana jest jednostką EC (elektric conductivity). W uproszczeniu mozna powiedzieć że konduktometr to nic innego jak miernik przewodności roztworu (im więcej minerałów w roztworze tym przewodność wyższa)
Dlatego też, elektrokonduktometr mierzy stężenie składników, ale nie bada wartości dla poszczególnych składników odżywczych.
Uprawy ziemne
Konduktometru można używać przy stosowaniu nawozów mineralnych do upraw w ziemi. Dzięki temu można kontrolować sumaryczną zawartość składników odżywczych w zależności od etapu rozwoju rośliny. Na poczatku roslina nie potrzebuje za dużo składników odżywczych a w miarę rozwoju wartość tą trzeba systematycznie zwiększać – w tempie i do poziomu zależnym od gatunku rośliny. Za duża dawka na początku rozwoju rośliny może spowodować nieprawidłowy jej rozwój a nawet śmierć. Za szybkie zwiększanie związków mineralnych w podłożu tez nie jest wskazane – wywołać to może szok dla rośliny i zatrzymanie wzrostu. Oczywiście dobrze jest znać parametry ziemi/ podłoża które używamy. Możemy też badać wody która wypływa z donicy – dzięki czemu będziemy mieć informacje podobne jak w hydroponice (patrz niżej)
Hydroponika
Dzieki zastosowaniu pomiaru EC możemy kontrolować dake nawozów, co w hydroponice jest szczególnie ważne z uwagi na brak buforu ziemnego, który może zminimalizować nasze błędy w nawożeniu. Możemy też w prosty sposób kontrolować przyswajalność związków odżywczych przez rośliny. Jeżeli wartość EC w zbiorniku z odżywką delikatnie spada – jest to dobry sygnał ponieważ widać że rośliny pobierają składniki odżywcze.
Dobrym rozwiązaniem jest posiadanie dwóch zbiorników (pojemnik źródłowy
i pojemnik odpływowy). Porównując wartości EC w tych dwóch pojemnikach możemy stwierdzić czy roślinom dostarczamy odpowiednią ilość składników odżywczych.
Przykładowo, jeżeli:
- w pojemniku źródłowym wartość EC 1,4 mS/cm3
- w pojemniku odpływowym wartość EC 2,1 mS/cm3
Oznacza to, że rośliny otrzymują więcej składników odżywczych niż są w stanie zużyć.
Można o wiele szybciej skorygować nasze błędy (w porównaniu do upraw ziemnych), np. dolewając wody z małym EC lub można w szybki sposób wymienić całą pożywkę, przepłukać cały system za pomocą enzymów oraz czystej wody o odpowiednim Ph i zalać zbiornik nowym roztworem.
Należy pamiętać że wartość EC rośnie pod wpływem parowania wody z roztworu (wystarczy dodać wody w celu rozrzedzenia pożywki).
Testery EC pokazują sumaryczną ilość składników odżywczych, a nie ich poszczególne proporcje w roztworze. Nieustanne dolewanie wody i utrzymywanie dzięki temu właściwego poziomu EC spowodowałoby naruszenie proporcji składników odżywczych (N P K).