Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/trady/domains/uprawiamwlasnejedzenie.pl/public_html/wp-content/themes/atelier/swift-framework/content/sf-post-formats.php on line 89

Czy w ziemi czy w hydro niektóre nasiona wymagają stratyfikacji….
Stratyfikacja nasion – proces przysposabiania nasion do kiełkowania, polegający na usunięciu spoczynku, poprzez umieszczenie nasion w wilgotnym podłożu o niskiej temperaturze, stratyfikacja chłodna, lub podłożu o temperaturze sprzyjającej kiełkowaniu, stratyfikacja ciepła.
Nasiona niektórych gatunków roślin wymagają zarówno stratyfikacji ciepłej jak i chłodnej.
Nasiona warzyw np. łubinu, marchwi oraz drzew przekłada się przed siewem warstwami wilgotnego piasku lub miału torfowego w temperaturze 1-10 °C, mające spowodować ich napęcznienie oraz szybsze i równomierniejsze wschody.
Poprzez stratyfikację, czyli przysposobienie nasion do siewu, może w warunkach kontrolowanych ulec skróceniu okres przelegiwania oraz letargu.
W okresie stratyfikacji zachodzi główna faza rozwoju zarodka oraz proces jaryzacji.
Przykładowo stratyfikujemy:
Akant
Fiołek wonny i dłoniasty
Floks kanadyjski
Kłosowiec fenkułowy
Lawenda wąskolistna
Mydlnica lekarska
Odętka wirginijska
Powojnik mandżurski
Rudbekia
Rutewka orlikolistna
Kasztan jadalny
Jodła kaukaska
Kłokoczka kaukaska
Magnolia parasolowata
Obiela wielkokwiatowa
Skrzydłorzech
Perilla