Stratyfikacja nasion

Stratyfikacja nasion
7 lutego 2016 herbshydroadministruje

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/trady/domains/uprawiamwlasnejedzenie.pl/public_html/wp-content/themes/atelier/swift-framework/content/sf-post-formats.php on line 89

Czy w ziemi czy w hydro niektóre nasiona wymagają stratyfikacji….

Stratyfikacja nasion – proces przysposabiania nasion do kiełkowania, polegający na usunięciu spoczynku, poprzez umieszczenie nasion w wilgotnym podłożu o niskiej temperaturze, stratyfikacja chłodna, lub podłożu o temperaturze sprzyjającej kiełkowaniu, stratyfikacja ciepła. 

Nasiona niektórych gatunków roślin wymagają zarówno stratyfikacji ciepłej jak i chłodnej.

Nasiona warzyw np. łubinu, marchwi oraz drzew przekłada się przed siewem warstwami wilgotnego piasku lub miału torfowego w temperaturze 1-10 °C, mające spowodować ich napęcznienie oraz szybsze i równomierniejsze wschody.

Poprzez stratyfikację, czyli przysposobienie nasion do siewu, może w warunkach kontrolowanych ulec skróceniu okres przelegiwania oraz letargu.

W okresie stratyfikacji zachodzi główna faza rozwoju zarodka oraz proces jaryzacji.

Przykładowo stratyfikujemy:
Akant
Fiołek wonny i dłoniasty
Floks kanadyjski
Kłosowiec fenkułowy
Lawenda wąskolistna
Mydlnica lekarska
Odętka wirginijska
Powojnik mandżurski
Rudbekia
Rutewka orlikolistna
Kasztan jadalny
Jodła kaukaska
Kłokoczka kaukaska
Magnolia parasolowata
Obiela wielkokwiatowa
Skrzydłorzech
Perilla

Comments (0)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*