Tajemnicze pH

Tajemnicze pH
26 stycznia 2016 herbshydroadministruje

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/trady/domains/uprawiamwlasnejedzenie.pl/public_html/wp-content/themes/atelier/swift-framework/content/sf-post-formats.php on line 89

WODA, pH

Rośliny potrzebują do prawidłowego rozwoju dużej ilości wody odpowiedniej jakości.

Źródłem wody mogą być:

– jeziora

– stawy

– studnie kopane

– woda wodociągowa

– woda opadowa zbierana z dachów i magazynowana w zbiornikach poziemnych lub naziemnych

Ważnym elementem jest kontrola, jakości wody tak, aby nie była ona zanieczyszczona chemicznie i zainfekowana patogenami. Możemy oczywiście używać wody wodociągowej, ale chcąc mieć pewność czystości, w hydroponice możemy używać wody po:

– przefiltrowaniu w filtrach węglowych

– naświetleniu lampami UV

– przedestylowaniu

– poddaniu wody oczyszczaniu metodą odwróconej osmozy

Elementem, który należy badać jest wartość kwasowości wody, czyli wartość pH. Odpowiednia wartość pH wpływa na zdrowie i kondycję rośliny, ponieważ optymalna wartość pH dla danego gatunku roślin pozwala jej na przyswajanie wszystkich potrzebnych składników odżywczych. Dla upraw ziemnych –  gleba będzie miała taki sam, lub bardzo zbliżony poziom pH jak roztwór którym ją nawadniamy (oczywiście zależy od początkowej wartości pH gleby). 

wikipedia

Mierniki pH roztworu dzielimy na analogowe (krople do pomiary pH) oraz cyfrowe mierniki pH. Krople do pomiaru PH są tanie, aczkolwiek wynik nie dokładny – jak w przypadku cyfrowych mierników – a czas pomiaru dłuższy. Cyfrowe mierniki są droższe, ale pomiar jest dokładniejszy i szybszy. Dobre mierniki elektroniczne posiadają funkcje kompensacji temperatury – pH płynu może sie różnić w zależności od temperatury.

Mierniki elektroniczne dzielimy na testery do pomiarów pojedynczych i do pomiaru ciągłego.

 Wadą mierników elektronicznych jest ich cena i potrzeba kalibracji (płyny kalibracyjne, płyny do czyszczenie i przechowywania)w celu zmaksymalizowania dokładności pomiarów. Odpowiednia dbałość o phmetr zapewnia mu długą żywotność.

W drogich instalacjach mierniki Ph do pomiaru ciągłego połączone są z dozownikiem płynów zmniejszających i zwiększających Ph wody w związku, z czym proces kontroli i stabilizacji Ph przebiega praktycznie w sposób automatyczny.

pH roztworu ustawiamy za pomocą odpowiednich płynów – zazwyczaj wymagane jest obniżenie pH. W hydroponice dokonujemy tego kwasem azotowym (podczas fazy wzrostu),  kwasem fosforowym (podczas fazy kwitnienia) lub płynem uniwersalnym do obniżania pH.   

Płyny są bardzo wydajne, tak więc należy je dodawać bardzo powoli – w zależności od wielkości zbiornika – w małych systemach zaczynając od kilku kropel/ pół mililitra. Płyn należy dodać, wymieszać w zbiorniku, odczekać i zmierzyć pH ponownie. 

Nie należy mieszać płynów do obniżania i podwyższania pH!!

Oczywiście są tez mierniki pH do gleby. Elektroniczne są bardzo drogie, wiec pozostają nam testy analogowe (relatywnie tanie) do badania pH gleby.

Wykres pokazujący wpływ poziomu Ph na zdolność roślin do przyswajania składników odżywczych. Źródło: firma grodan

Cześć warzyw jest klasyfikowana jako kwaso lubne, a część woli odczyn alkaliczny. Sytuacja idealna to ta, w której na różnych stanowiskach mamy rośliny o odmiennych preferencjach Ph. Jeżeli hodujemy różne warzywa w jednym stanowisku bezglebowym dobrze jest ustawić Ph 

w przedziale 5.6 do 6.5. Dla różnych ziół należy ustawić Ph pomiędzy 5.6 i 7.0.W przypadku kombinacji warzyw i ziół odpowiedni przedział Ph to 6.0 do 6.5. Poniższa tabela przedstawia preferencje Ph różnych warzyw, ziół i owoców.

Lp. warzywo/zioło poziom PH

1

ARBUZ

5.5-6.5

2

BAKŁAŻAN

5.5-6.5

3

BROKUŁ

6.0-7.0

4

BRUKSELKA

6.0-7.5

5

BURAK

6.0-7.5

6

BURAK LIŚCIOWY

6.0-7.5

7

MELON CUKROWY – KANTALUPA

6.0-7.5

8

MARCHEWKA

5.5-7.0

9

CEBULA

6.0-7.0

10

CUKINIA

6.0-7.5

11

CYKORIA

5.0-6.5

12

CYKORIA

5.8-7.0

13

CZOSNEK

5.5-8.0

14

DYNIA

5.5-7.0

15

GORCZYCA

6.0-7.5

16

KALAFIOR

5.5-7.5

17

KALAREPA

6.0-7.5

18

KAPUSTA

6.0-7.5

19

KAPUSTA WŁOSKA

6.0-7.5

20

OGÓREK

5.5-7.0

21

PAPRYKA

5.5-7.0

22

PASTERNAK

5.5-7.0

23

PIETRUSZKA

5.0-7.0

24

PIŻMAN JADALNY

6.0-7.5

25

POMIDOR

5.5-7.5

26

POR

6.0-8.0

27

RUKIEW WODNA

6.0-8.0

28

RZEPA

5.5-6.8

29

RZODKIEWKA

6.0-7.0

30

SAŁATA

6.0-7.0

31

SELER

5.8-7.0

32

SOJA

6.0-7.0

33

SZAŁWIA LEKARSKA

5.5-6.5

34

SZCZYPIOREK

6.0-7.0

35

SZPINAK

6.0-7.5

36

TRUSKAWKA

5.0-6.5

37

TYMIANEK

5.5-7.0

38

ZIELONY GROSZEK

6.0-7.5

Comments (0)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*