Jaka temperatura dla roślin?

Jaka temperatura dla roślin?
7 lutego 2016 herbshydroadministruje

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/trady/domains/uprawiamwlasnejedzenie.pl/public_html/wp-content/themes/atelier/swift-framework/content/sf-post-formats.php on line 89

TEMPERATURA I JEJ BADANIE

Prawidłowa temperatura jest kolejnym czynnikiem wpływającym na prawidłowy rozwój roślin. Musi być ona różna w zależności od:

  • uprawianego gatunku

Dla przykładu pomidor ma wyższe potrzeby temperaturowe i gdy występują przymrozki zwykle silniej jest uszkodzony, a takie rośliny jak pszenica, lucerna, żyto mogą bez szkód przetrzymać temperaturę znacznie poniżej 0 stopni C.  Aczkolwiek zbyt silne obniżenie temperatury skutkuje śmiercią roślin.

  • stadium rozwoju roślin

W zależności od stadium rozwoju rośliny różnią się stopniem wrażliwością na różne temperatury ekstremalne. Im roślina starsza, mocniejsza tym bardziej odporna jest na niskie temperatury niż np. siewki. Należy zauważyć że różne tkanki lub organy tej samej rośliny mogą różnić się wrażliwością pod względem tego samego poziomu temperatury.

Temperatura powietrza wpływa na regulowanie gospodarki wodnej rośliny tzn. na szybkość pobierania oraz utraty wody.

Inne elementy wpływające na temperaturę uprawy:

  • warunki oświetleniowe

  • poziom dwutlenku węgla

Odstępstwa od temperatury optymalnej dla danego gatunku / fazy wzrostu rośliny mogą powodować:

Temperatura wyższa od optymalnej:

  • pomimo dostatecznej wilgotności podłoża prowadzi do niedoboru wody w roślinie

  • przy niedoborze swiatła – zakłócona jest równowaga pomiędzy wzrostem wegetatywnym a rozwojem generatywnym oraz wzrost elongacyjny (tzw. wybieganie) – ponieważ rośliny intensywnie oddychają przy małej ilości tworzonych asymilantów

  • wzrasta nadmiernie temperatura wierzchołków roślin, co przekłada się ich osłabienie jak również nieprawidłowy wzrost kwiatostanow

  • zahamowany wzrost

  • wczesne i jednoczesnie nierównowmierne dojrzewanie owoców

  • zrzucanie kwiatow i zawiązków

Temperatura niższa od optymalnej:

  • sprzyja nadmiernemu pobieraniu wody oraz jednostronne odżywianie oraz wzrost wegetatywny

  • spowolnienie wzrostu,

  • tworzenie nietypowych pędów i liści

  • niezawiazywanie owocow, oóżnienie owocowania

W związku z powyższym pomiar temperatury w pomieszczeniu, części nadziemnej i strefie korzeniowej roślin jest w uprawie bezglebowej czynnością niezbędną do prawidłowego rozwoju roślin. Dzięki uzyskanym danym możemy zmieniać ustawienia wentylatorów, klimatyzacji, ogrzewania pomieszczenia i strefy korzeniowej.

Przy regulowaniu temperatury w szklarniach / pomieszczeniach należy brać pod uwagę oświetlenie roślin. Gdy natężenie światła jest wysokie, temperatura może być wyższa. W przypadku zachmurzenia / nocy należy temperaturę obniżyć. Do prawidłowego rozwoju roślin należy zachować prawidłowy termoperiodyzm, czyli odpowiednie wahania temperatury między dniem a nocą dostosowanie do gatunku rośliny jak i pory roku.

Ważnym elementem, o którym należy pamiętać (niezależnie od pory dnia) jest różnica temperatur pomiędzy częścią nadziemną a strefą korzeniową, która powinna wynosić około 2-3 stopnie Celsjusza.

Wyższa temperatura dnia od nocy pobudza rośliny do rozwoju generatywnego. W celu aktywacji roślin należy podnieść powoli temperaturę na 2 lub 3 godziny przed świtem o 2 lub 3 stopnie C. Równocześnie wzrost temperatury w ciągu dnia powinien przebiegać powoli ( 0,5C na pół godziny). Wskazane jest tez raptowne obniżenie temperatury o zmierzchu o 1 lub 2 stopnie C.

W związku z powyższym minimalna ilość termometrów to dwa, jeden badający strefę podłożową, a drugi badający strefę korzeniową. Sytuacja idealna to taka, kiedy termometry automatycznie, podłączone do systemu regulują warunki temperaturowe.

Skoki temperatur w uprawach hydroponicznych (np. głębokie kultury wodne ) są mniejsze niż w uprawach ziemnych. Woda ogrzewa się wolniej, ale tez wolniej traci ciepło niż ziemia.

Koszty ogrzewania roślin pod osłonami są jednymi z największych obok doświetlania i stanowią od 40%-60% wszystkich kosztów produkcji roślin

PRZYKŁAD TEMPERATUROWEGO OPTIMUM UPRAWOWEGO :

Sałata siewna

Okres jesienno-zimowy

dzien : 10-14 stopni C

noc : 6-8 stopni C

ten zakres temperatur utrzymujemy również przy dokarmianiu dwutlenkiem węgla

Okres wiosenny

sałata znosi lepiej temperaturę do 18 stopni C

powyżej 21 stopni C (przy dużej intensywności oświetlenia) doprowadza do utraty zdolności formowania główki

Sałata znosi temperatury nawet do 0 Stopni C. Jednakże dłuższy okres temperatury około 5 stopni C powoduje pogorszenie wartości smakowych jak również zahamowanie przyrostu, liście stają się:

  • grubsze,
  • twarde,
  • mniej kruche
  • mniej soczyste

Comments (0)

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*